Quantcast

Социалните партньори обсъждат Бюджет 2014

Последна промяна на 29 октомври 2013 в 08:05 1720 5

Заседание на тристранката.
Заседание на тристранката.

Синдикатите, работодателските организации и правителството ще обсъждат днес предложения от финансовото министерство бюджет за 2014 г.

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди заедно с Бюджет 2014 г. бюджетите на здравната каса и на Националния осигурителен институт (НОИ), които се приемат с отделни закони.

Проектобюджетът за 2014 г. предвижда рекордно висок бюджет за социалното министерство - над 1 млрд. лв. и за първи път Министерството на труда и социалната политика ще е с повече пари от МВР и Министерството на отбраната.

Социалният министър Хасан Адемов предупреди обаче, че социални помощи ще се раздават само срещу минимален брой дни обществено полезен труд, а трайно безработните ще трябва да посещават курсове за преквалификация и ако откажат, помощите им ще бъдат спрени.

Предвижда се от януари 2014 г. минималната работна заплата да се увеличи от 310 на 340 лв.

Проектобюджетът на НОИ пък около 3% увеличение от 1 юли следващата година под формата на актуализация на всички пенсии. Възстановява се швейцарското правило - ежегодна актуализация на пенсиите с ръста на инфлацията и на средния осигурителен доход.

От юли следващата година ще се увеличат и максималната и минималната пенсии – минималната ще нарасне от 150 на 154.5 лв., а максималната - от 770 на 840 лв.

От бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за следващата година пък ще бъде ощетен с 90 млн. лв., с които ще се платят разходи на болниците за тази година, стана ясно след заседание на надзора на касата вчера.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.10 2013 в 11:56

Ти си прав, но пропускаш факта, че гадовете се борят за власт. А един от неините белези е разликата в благосъстоянието. Т.е. не само да се стремят да откраднат милиони, ами и допълнително да прецакат, хората от които вече са ги откраднали.

29.10 2013 в 10:13

те са не само социални, но и сексуални партньори на това правителство.канилигусът който правят на това правителство ще довърши и без това доста закършилата ни татковина.Срам и позор такива слуги да ръководят синдикатите .

29.10 2013 в 09:22

Добре бе.....това само на мен ли ми се струва супер счупено?

4 лева и 50 стотинки, е*аси присмеха с хорицата.И без това вадят пенсиите от ши*аното БВП, а не от спестяванията (които бяха окрадени), поне да стимулират икономиката (или най-малкото да не ѝ пречат), ако се създаде по-голяма средна класа, пенсиите сами ще си нараснат....тези малоумни залъгалки не са и прах в очите, а чист присмех.

И какво - максималната се вдига? Бившите военни гниди от режима да могат да цоцат на старини.

29.10 2013 в 08:50

Тези двамата са най-корумпираните след политиците

29.10 2013 в 08:32

"Министър Хасан и корумпираните синдикати ще обсъдят как отново да прецакат хората" - това е по-скоро истинското заглавие, нали? :)