Служебно правителство най-рано на 13 март

Юлиан Христов 05 март 2013 в 14:51 3631 4

Росен Плевнелиев връчва мандата за съставяне на кабинет на ДПС. Снимка: БГНЕС
Росен Плевнелиев връчва мандата за съставяне на кабинет на ДПС. Снимка: БГНЕС

Най-ранната дата, на която може да бъде назначено служебно правителство, е 13 март. 

Това каза президентът Росен Плевнелиев, след като ДПС върна проучвателния мандат за съставяне на правителство.

Държавният глава не изключи възможността служебният кабинет да бъде излъчен и преди 13 март.

Търсим хора, които отговарят на елементарни изисквания като компетентност. Ще има промени в правителство с оглед на неговата структура. Вярвам, че министърът на финансите не трябва да е вицепремиер. Той по презумпция казва "не", а над него трябва да има вицепремиер, който трябва да е с икономическа насоченост, смята Плевнелиев.

Другият вицепремиер ще бъде от сектора на социалната политика и това ще бъде министърът на труда и социалната политика трябва да бъде вицепремиер, категоричен е държавният глава. "Вярвам, че трябва да има и трети вицепремиер, който да отговаря за еврофондовете", смята още Плевнелиев. 

Следващото 42-то Народно събрание от първия ден да адресира големите проблеми, които очевидно не могат да бъдат решени веднага. Служебното правителство ще зададе посоката, а следващото Народно събрание ще приеме антимонополните закони, коментира пред журналисти президентът.  

След всички консултации, г-н Костов поиска властта, веднага след което г-н Сидеров декларира, че ще излезе на въоръжена борба. Не ни трябва това. Въпреки всичко - за четвърти път вчера проведох разговори с г-н Костов и лидерите на парламентарните групи, които отхвърлиха неговото предложение, каза още президентът.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови