Президентът преговаря с Меглена Плугчиева за премиер

Последна промяна на 04 март 2013 в 18:09 3415 11

Меглена Плугчиева

Екипът на президента преговаря с Меглена Плугчиева да бъде следващият премиер, научи OFFNews.

"Аз като посланик по закон нямам право да коментирам такива въпроси. Всички разговори и кореспонденции с медиите се санкционират от Външно министерство – така че аз ви благодаря, но само това мога да ви кажа. Аз държа на реда, изпълнявам си задълженията, имам малко немско възпитание в това отношение", коментира пред наш репортер Меглена Плугчиева.

До късния следобед в понеделник екипът на президентството обмисляше изненадващ ход - Плевнелиев да връчи мандата на ДСБ. Партията на Костов сама предложи президентът да използва парламентарната ѝ група, за да нареди свое  правителство, като по този начин се избегне вариантът служебен кабинет и спиране работа на парламента. Така партията на Костов предложи вариант да не се прекратява работата на 41-то Народно събрание и то да може да гласува важни закони, както поиска президентът в обръщението си към нацията във вторник.

Около 18.00 часа обаче се взе решение окончателно мандатът да бъде връчен на ДПС, както бе обявено предварително. Това ще стане от 14 часа утре, когато се очаква партията да върне мандата и да се върви към първоначалния сценарий - служебно правителство.

Плугчиева е компромисен вариант за служебен премиер. Тя има дългогодишен дипломатически опит, беше ресорен министър по усвояване на еврофондовете в кабинета на тройната коалиция, а правителството на ГЕРБ я подкрепи за посланик в Швейцария. Плугчиева се ползва с добро име в ЕС и специално с германския канцлер Ангела Меркел, като евентуалният ѝ избор за премиер ще бъде положителен сигнал към Германия, която в неделя обяви, че ще блокира членството ни в Шенген.

Първият избор на президента за служебен премиер беше Саша Безуханова. Заради атаката срещу нея и свързването ѝ с т. нар. кръг „Капитал“ около Иво Прокопиев, този избор е бил разколебан, но не е отхвърлен напълно. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.03 2013 в 17:32

не вярвам почтения президент да се спре на Плугчиева.
Той не може да не знае, че тя е политическа халтура
-беше член на Висшия съвет на БСП
-заместник министър от квотата на ДПС при царското правителство
- посланик на БСП и царя в Берлин
- депутат на БСП, който абдикира от последното НС за да
- посланическо място на ГЕРБ в данъчния рай Швейцария

05.03 2013 в 12:40

Що за измислица- дългогодишен дипломатически опит. Плугчиева никога не е била и няма да бъде кариерен дипломат. Политическо назначение за обслужване на политически поръчки. Ако възпританието й беше немско нямаще да се натиска на всяка власт. И да прескача от партия в партия.
И да иска хем да е посрланик, хем премиер, хем политик, хем експерт, хем лесничейка.
Последното е единственото което го може.

05.03 2013 в 12:22

Плевнелиев трябва да си изпълни план графика да протаква времето, за да може бойко да доокраде каквото му е станало

05.03 2013 в 10:26

Плугчиева е мъжко момиче!

05.03 2013 в 10:17

Ако това е така изборът на президента е наистина добър. Плугчиева ще се справи с тази задача. А може би освен политиците трябва да се сменят и драскачите, които обслужват политическата система. Спрете се бе хора. Сигурен съм, че няма достоен човек, който да не го оплюете. По този начин свестните хора като Плугчиева биха отказали, а някой гьонсурат, на който не му пука ще реши да се хване на хорото. Трябва да ценим можещите и кадърните.

05.03 2013 в 07:51

МОже да предложи и на дебелия Божидар за вицепремиер. Мутрата има слабост към предатели, щом са готови да му лижат задника.

05.03 2013 в 00:33

не е възможно Безуханова да бъде премиер - нейното досие е известно на всички и ще гръмне в деня на нейното назначаване... Тя е обикновен доносник, мошеник и крадец.. Цяла България и особено клиентите на HP го знаят добре...

04.03 2013 в 21:43

Очаквам д-р Тони Филипов да коментира тази клинична картина на прехода. Тя напомня на "графинята тича с разтревожено лице към езерото. Товарете портокалите Граф Монте Кристо".
Е нема такъв филм, нито 13-ти стол

04.03 2013 в 21:32

Е това с Меркел може да го измисли само бившата пиарка на Плугчива и сегашна на президента.
Онази дето сложи Аспен вместо Родопите в Новогодишното обръщение.

04.03 2013 в 21:30

Е това с Меркел може да го измисли само бившата пиарка на Плугчива и сегашна на президента.
Онази дето сложи Аспен вместо Родопите в Новогодишното обръщение.
Ще падна.