Следващото правителство плаща новите изтребители

Юлиан Христов 26 октомври 2012 в 16:50 1749 0

Аню Ангелов. Снимка: БГНЕС
Аню Ангелов. Снимка: БГНЕС

Първите вноски по плащането на доставката на нов тип изтребител за армията ни ще бъдат направени през 2014 година. Това стана ясно днес от думите на военния министър Аню Ангелов.

Министърът коментира поректа за придобиване на нови самолети за армията ни, чийто краен вариант трябва да бъде ясен през януари. Ангелов обясни, че с внасянето на проекта в Министерски съвет до 31 октомври, той трябва да бъде одобрен и от Народното събрание. По този начин средствата за покупката ще бъдат планирани в бюджета за 2014 година. Тогава министърът прогнозира и по-стабилна икономическа среда, в която по-безболезнено да бъдат платени вноските.

Освен това министерството ще е изчистило всичките си задължения по стари модернизационни проекти, като се предвиждат и икономии от съкращаването на цивилни и военни щатни бройки в администрацията. Икономии ще дойдат и след оттеглянето на контингента ни в Афганистан.

Първите самолети трябва да бъдат доставени най-късно през 2015 година, когато от въоръжение окончателно ще бъдат извадени и изтребителите СУ 25. Новите самолети ще бъдат изплатени в рамките на 6 до 9 години. 

Макар и не директно, Ангелов потвърди становището си, че конкурс за купуването на чисто нов изтребител няма как да бъде проведен, тъй като в надпреварата участва само една компания – шведската „Грипен“.

„Конкурс с един участник няма как да бъде проведен“ каза той и обясни, че другите компании, предлагащи нови изтребители автоматично излизат от надпреварата, тъй като цената на нов Ф-16 или „Юрофайтър“ е значително по-висока от нови „Грипен“. По този начин Ангелов отговори на критиките на Европейската комисия, която изрази безпокойството си за липсата на равнопоставеност на участниците в конкурса, а също и за прозрачността при осъществяването на преговорите за покупка на самолетите. Министърът увери, че прозрачността е гарантирана от сравнителния анализ на възможностите за покупката, който щял да бъде публичен. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!