След като бойкотираха този вот, ГЕРБ внасят нов със същия мотив (обновена)

Елица Мартинова 26 септември 2013 в 10:11 6889 48

Депутати от ГЕРБ учат Бойко Борисов да гласува в парламента.
Депутати от ГЕРБ учат Бойко Борисов да гласува в парламента.

Втори вот със същия мотив - провал в работата на Министерството на инвестиционното проектиране, възнамеряват да внесат от ГЕРБ.

Намерението им идва, след като при разглеждането на мотивите за вота днес, бившите управляващи не защитиха проекта си за решение на вота за недоверие към кабинета.

Според чл. 106 от правилника на Народното събрание при отхвърляне на предложение за недоверие на Министерския съвет ново предложение за недоверие на същото основание не може да бъде направено в следващите 6 месеца. От ГЕРБ обаче са категорични, че днешното заседание е противозаконно и отказват да признаят разглеждането на вота днес.

"Какво разглеждане може да бъде това? Без кворум, без вносителя, няма дебати, а те си правят някакви излияния. Затова ще внесем абсолютно същия вот, защото заседанието днес не е легитимно", обясни пред журналисти бившият министър на регионалното развитие Лиляна Павлова.

По-рано днес, след множеството процедурни хватки, които приложиха и от ГЕРБ, и от ръководството на парламента, дебатите по вота на недоверие в крайна сметка започнаха.

Макар че бившите управляващи опитаха да забавят четенето на точката с много процедурни предложения, председателят на парламента Миков все пак покани вносителите да представят мотивите за вота.

Вместо това обаче, Димитър Главчев от ГЕРБ излезе, за да направи характеристика на поведението на управляващите и ръководството на Народното събрание.

"Мотивите, смятам, са ясни на всички. Това, което се случва, потвърждава мотивите, че правителството трябва да си подаде оставката.  Превръщате вота на недоверие във вот на доверие, който сега много бързо ще си го гласувате. Гласувайте си го, но хората отвън няма да ви приемат. Това е позорно което правите в момента, искаме оставката и на председателя на Народното събрание", каза Главчев.

Председателят Миков го контрира с уточнението, че по правилник гласуването на вота не се осъществява в деня на дебатите, а най-малко 24 часа след това.

Разискванията приключиха по-малко от час след началото си, без в тях да се включат представители на ГЕРБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!