Слатински: Политиците отказват да разберат, че обществото е с единия крак на площада

17 юни 2013 в 12:29 1948 8

Николай Слатински
Николай Слатински

Автор: Николай Слатински

За мен е потресаваща слепотата на българските политици - те отказват да разберат, че имаме световна пандемия на протестите, че държавите се заразяват една друга с вълни на несъгласие и вече е все по-трудно не просто да прокараш, но и да си помислиш да прокараш нещо, което докосва оголените нерви на обществото.

Обществата вече са в качествено нов режим, те са с единия крак на площада – готови да протестират за всичко, за което си струва да се протестира. А това изисква съвсем различни управленски технологии, съвсем различно политическо поведение. Но нашите политици си стоят в 20 век и не разбират, че навън е 21 век - на мрежовите общества, на радикално различна социумна среда, с други начини на функциониране, на обществени комуникации, на социални мобилизации.

Съвсем трети въпрос е, че на прехваления като европейски тип политик Станишев му липсва най-елементарния европейски политически морал - да поема вината с подаване на оставка; в неговата ценностна система да се подава оставка при провал, при загуба на избори, при груб политически гаф, е постъпка на будали, наивници, глупаци; той смята съвсем искрено, че хитреците, ловките играчи и тарикатите оставки не подават.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews