Скъпите филми за магистралите отидоха на кино

10 юли 2013 в 21:50 13021 11

Магистрала
Магистрала "Тракия" няма да влезе в световната филмова история. Снимка: БГНЕС

Министерството на транспорта отмени поръчката за документални филми, посветени на строителството на автомагистралите в страната с европейски средства, научи OFFNews. Конкурсът бе обявен в средата на месец май, около седмица след парламентарните избори.

Отменянето бе обявено късно вечерта днес със скромен линк под публикацията на процедурата за възлагане на обществена поръчка.

Търгът бе за заснемане на 6 документални филма за аутобаните на обща стойност 989 520 лв. Лентите трябваше да бъдат посветени на големите инфраструктурни проекти в България, изпълнявани с европейски средства – магистралите, софийското метро и жп-трасетата. Финансирането бе предвидено от оперативната програма „Транспорт”.

По план министерството трябваше да обяви победителите в търга този петък (12 юли).

От мотивите излиза, че правителството на Бойко Борисов с европейски пари се е опитало да плати едно и също нещо 2 пъти. 

Съгласно европейските директиви разходите за публичност трябва да се извършат от бенифициента - Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). С парите, които Агенцията е получила за магистрали, тя е трябвало да организира конкурс за реклама на изградените с евросредства пътища, става ясно от мотивите, с които Транспортното министерство спира поръчката за филмите. Такъв конкурс АПИ не е провела, а вместо това той бе обявен през Министерството на транспорта.

Заповедта за прекратяване на конкурса е подписана от транспортния министър Данаил Папазов и носи дата 10.07.2013 г.

В мотивите се намеква, че ако бенефициентът (АПИ) не изработи филми, ще му бъдат удържани пари за неизпълнение на комуникационния план по проекта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!