Сигналите до тел. 112 ще се приемат директно и от Спешните центрове

Вероника Шербанова 16 май 2013 в 16:11 3479 0

Телефон 112
Телефон 112

Сигналите до спешния телефон 112, които са свързани с медицински проблеми, ще бъдат приемани едновременно и в съответните областни центрове за спешна помощ, съобщиха от здравното министерство.

Решението беше взето на работна среща между министрите на здравеопазването проф. Николай Петров и на вътрешните работи Петя Първанова. На срещата присъстваха още директорът на Дирекция „Национална система 112“ Стоян Граматиков и директорът на спешния център в София д-р Георги Галев.

Промяната ще влезе в сила в началото на следващата седмица. Сигналите до тел. 112, свързани със здравословното състояние на гражданите, ще бъдат насочвани към диспечер от Спешна помощ и той ще участва в разговора чрез конферентна връзка. Целта е специалистът да може да прецени естеството и спешността на случая и по негова преценка към съответния адрес ще бъде изпращан медицински екип.

В края на март беше повдигнат отново въпросът за връщане на спешния телефон 150 за подаване на сигнали до Спешна помощ. Според експертите диспечерите, които обработват сигналите до телефон 112, не могат да преценят спешността на случая, когато се отнася до здравето на гражданите. Затова екипите невинаги се отзовават първо на най-спешните сигнали.

Очаква се новата система да улесни значително Центровете за спешна помощ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови