Частни болници се жалват от задължителното провеждане на обществени поръчки

Вероника Шербанова 05 август 2013 в 18:42 5620 6

Болница. Снимка БГНЕС.
Болница. Снимка БГНЕС.

Частни болници се обявиха против задължителното провеждане на обществени поръчки при покупката на лекарства и консумативи с пари от Здравната каса, съобщиха от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Според закона болниците, които получават над 30% от приходите си от държавния, общинския бюджет или бюджета на НЗОК, са публичноправни организации и са задължени да провеждат обществени поръчки. Ако не провеждат обществени поръчки, те са заплашени от солени зони.

Само за последната година за нарушения на провеждането на обществени поръчки са издадени 55 наказателни постановления на обща стойност 238 100 лева, сочат данни на Агенцията за сържавна финансова инспекция.

Законът е лишен от всякаква правна и човешка логика, тъй като Здравната каса заплаща дейносттите в болниците по фиксирани цени, заложени в Националния рамков договор или с постановление на Министерския съвет, обясняват от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

За Касата няма никакво значение какви разходи е направила съответната частна болница за предоставянето на услугата, тъй като цената, която плаща, е фиксирана. Така ако болницата закупи стока на висока цена, то тя нанася вреда върху себе си, без да използва повече публични средства, коментират от центъра.

Болница „Тримонциум“ - едно от големите частни лечебни заведения в Пловдив, е сезирала омбудсмана по този въпрос, като настоява да бъдат направени необходимите постъпки за отмяната на изискването за задължително провеждане на обществени поръчки.

Задължението увеличава административния натиск върху лечебните заведения, противоречат на директивите на Европейския съюз за координирането на процедури за възлагане на обществени поръчки, като в същото време създават неравнопоставеност и дискриминация на икономически субекти, пише в писмото до омбудсмана директорът на болницата д-р Светослав Илиев.

По закон болниците в България са равнопоставени, без значение каква е собствеността им. Въпреки това в нормативната уредба има редица примери, които показват привилегировано положение на някои от тях, коментират от правозащитната организация.

За пример те дават ведомствените болници. Те получават бюджетна субсидия и това им дава предимство пред останалите лечебни заведения, регистрирани като търговски дружества, които са финансирани изцяло от Здравната каса. В същото време срещу ведомствените болници не може да се пристъпи към принудително изпълнение на задължения, допълват от центъра.

По казуса в средата на юни е сезирана и Комисията за защита на конкуренцията. Очаква се скоро да излезе и нейното становище.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови