Шефът на финансовия надзор бил без допуск до секретна информация

OFFNews 19 септември 2013 в 10:29 1809 1

Стоян Мавродиев  Снимка: БГНЕС
Стоян Мавродиев Снимка: БГНЕС

Председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев няма издадено разрешение за достъп до класифицирана информация от Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ). Това са съобщава в. "Капитал".

От разследване на изданието става ясно, че заместниците на Мавродиев имат такъв допуск. От ДКСИ обаче не дават пояснение дали на Мавродиев изобщо е издавано разрешение да работи с тайна информация и дали, ако е имал такова, то е било отнето.   

Пред "Капитал" зам.-председателят на КФН Николай Попов коментира, че той лично има разрешение за достъп до класифицирана информация за ниво "секретно", който важи до 2016 г. Разрешение има и другият зам.-председател - Борислав Богоев. Вестникът припомня, че и двамата са в конфликт с Мавродиев, когото обвинили в самоуправство.

На членовете на КФН се налага да работят с класифицирана информация, когато взима решения за лицензиите на инвестиционни посредници например. Комисията също така е подписала и инструкция за взаимодействие, в която се регламентират редът и условията на обмен на информация, свързана с прането на пари и финансирането на тероризъм.

Според публикацията на "Капитал" бивши служители на Комисията са разказали, че материалите, които ДАНС изпраща на комисията, отиват при служителя по сигурността на информацията, който може да ги предостави само на тези членове от комисията, които имат разрешение за достъп.

В отговор на публикацията от КФН пояснили, че членовете на регулатора имат право на достъп до класифицирана информация.

"Комисията за финансов надзор стриктно спазва разпоредбите на Закона за защита на класифицираната информация при осъществяване на своите правомощия. Членовете на регулатора, включително председателят на комисията Стоян Мавродиев, имат право на достъп до информация, класифицирана като служебна тайна по смисъла на Закона за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ), което им позволява да упражняват законоустановените си правомощия", се казва в отговора.

"През октомври 2011 г. е направена планова проверка от ДАНС на дейността на КФН по спазването на ЗЗКИ. Констатациите от проверката са, че Комисията стриктно изпълнява изискванията на закона и дейността й отговаря на най високите стандарти за запазване на сигурността на информацията", продължава отговорът.

"От юни 2010 г., когато е избран настоящият състав на Комисията за финансов надзор, тя, като колективен орган, не е вземала решения на базата на документи, които съдържат класифицирана информация, в т.ч. не са постановявани откази за издаване на лицензи на инвестиционни посредници поради получена класифицирана информация", завършва отговорът от КФН.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!