КФН изгони инспектори на Дянков

Александра Маркарян 22 март 2012 в 19:49 2458 2

Стоян Мавродиев  Снимка: БГНЕС
Стоян Мавродиев Снимка: БГНЕС
Председателят на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев не допусна инспектори, пратени от вицепремиера Симеон Дянков, пише Mediapool. Заповедта е от 19 март. Проверката е трябвало да започне на 20 март. Инспекторите обаче не са били допуснати до помещенията в сградата, в която се намира КФН. Те са от Агенцията за държавна финансова инспекция. От КФН заявяват в официална позиция, публикувана на сайта, че заповедта за проверката е незаконна, нарушава конституционния принцип на разделение на властите, че АДФИ няма правомощия да проверява комисията, защото тя е независим орган, който се отчита пред Народното събрание и чиито финансови отчети се проверяват от Сметната палата.
"Една от от целите на цитираната заповед е изземване на функции от компетентните органи, контролиращи дейността на КФН, а именно – Народното събрание и Сметна палата. Не на последно място, обхватът на целената инспекция е бил вече предмет на няколко независими проверки и одити, извършени от страна на Сметната палата в последните месеци", се казва в становището на КФН, подписано от председателя Стоян Мавродиев.
Дни преди изпратената проверка Мавродиев остро разкритикува финансовия министър Симеон Дянков, обвинявайки го за стопяването на фискалния резерв и промените в управлението на Сребърния фонд, за дестабилизация на страната, за резерва на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Мавродиев беше депутат от ГЕРБ, председател на икономическата комисия в парламента. Той е един от авторите на икономическата програма на ГЕРБ. КФН отговаря за капиталовия пазар, пенсионното осигуряване, застраховането. Дянков се стреми да прокара промени в закона за Сребърния фонд, които да позволят по-гъвкаво инвестиране. Противниците му твърдят, че това е опит част от парите на фонда да бъдат заменени с ДЦК и използвани за погасяване на падежни плащания по външния дълг. Самият Мавродиев намекна за същото.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!