Съветът за сигурност при президента обсъжда политическата криза

Юлиан Христов 26 февруари 2013 в 07:44 1432 0

КСНС. Снимка: Сергей Антонов
КСНС. Снимка: Сергей Антонов

Президентът Росен Плевнелиев свиква на Дондуков 2 Консултативния съвет за национална сигурност. Поводът е политическата и социалната криза в страната и произтичащите рискове от това.

Основните политически сили трябва да набележат най-важните задачи в следващите няколко месеца. едно от исканията на протеста е президентът да убеди политиците да си свършат работата в парламента и чрез законодателни промени да изгонят монополистите от страната.

Протестиращите настояват още парламентът да не се разпуска, докато не бъдат направени и промени в Избирателния кодекс, където да бъде записано, че половината от депутатите трябва да бъдат извън партийната квота, излъчени от гражданското общество.

В четвъртък президентът Плевнелиев ще направи изявление от парламентарната трибуна. Очаква се там той да обяви стъпките, които смята да предприеме за преодоляване на политическата криза в страната. След като в понеделник ГЕРБ върнаха проучвателния мандат за съставяне на кабинет, в сряда държавният глава ще връчи мандата на БСП, които също декларираха, че ще върната мандата. В петък Плевнелиев има готовност да изпълни конституционното си право и да връчи мандата за трети, последен път на ДПС, които също са готови за го върнат. 

Едва тогава може да се пристъпи към съставянето на служебен кабинет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови