Само три документа за паркиране в центъра на София

13 септември 2012 в 09:51 2277 0

Радослав Тошев на днешното заседание на СОС. Снимка: Сергей Антонов
Радослав Тошев на днешното заседание на СОС. Снимка: Сергей Антонов

Три документа ще са достатъчни за получаване на винетен стикер за платено паркиране в центъра на София. Според досегашните правила, в сила от 1 септември, се изискваха 8 документа.

Облекченият режим ще бъде въведен с промени в наредбата за платеното паркиране, които ще бъдат приети днес от Столичния общински съвет.

Трите необходими документа за винетка са: нотариален акт за жилище на територия, попадаща в синята или зелената зона за платено паркиране в центъра на София, или договор за наем; който и да е от двата талона на автомобила и какъвто и да е документ, удостоверяващ, че живеещият в Синята зона е водач на автомобила.

Отпадат изискванията да се доказва, че данъците на автомобила и жилището са платени, и квитанция за ток, парно, газ или вода.

Цените на винетните стикери не се променя. Годишната винетка ще струва 150 лева за синя зона за първа кола и 450 лева – за втора. Месечният стикер ще е 15 лева.

В зелена зона годишният стикер за първа кола струва 100 лева, за втора – 300 лева, а месечният – 10 лева.

Цената на почасовото паркиране в синя зона поскъпна двойно от 1 септември и стана 2 лева за час престой. Обособи се и нова, зелена, зона за платено паркиране, където час престой струва 1 лев.

Тази сутрин пред общината се събраха протестиращи, тъй като днешните промени в наредбата само частично отразяват исканията им, сред които е отмяна на двойното поскъпване за паркиране в синята зона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови