Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Членове на ВСС искат наказание за Кокинов

Юлиан Христов 20 май 2013 в 14:47 1510 0

Николай Кокинов, снимка :БГНЕС
Николай Кокинов, снимка :БГНЕС

Петима членове на Висшия съдебен съвет подадоха в деловодството на ВСС предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу бившия градски прокурор на София - Николай Кокинов, съобщиха от ВСС.

Искането е свързано с това, че той е нарушил Кодекса за етично поведение на българските магистрати и е уронил престижа на съдебната власт.

Искането за дисциплинарно производство срещу Кокинов е заради изтеклите записи между него, бившия премиер Бойко Борисов и бившия земеделски министър Мирослав Найденов, от които става ясно, че тримата обмислят възможностите как Найденов да се размине най-леко с наказателното производство срещу него.

Етичната комисия поиска лична среща с Кокинов, за да формира позиция за това дали прокурорът с поведението си е уронил престижа на съдебната власт. Осем души от комисията гласуваха, че има достатъчно данни за това, че Кокинов е извършил  дисциплинарни нарушения. До момента във ВСС няма официално становище относно разпространените записи, но от съвета си направили заключения за нарушенията на Кокинов от неговите собствени показания. Така на практика той не отрича срещата, на която е направен записът, както и съдържанието му. 

Тримата участници в скандалния разговор отрекоха да са правили записа. Главният прокурор не отрече възможността записът да е направен чрез телефона на Найденов, без бившият земеделски министър да знае. Главният прокурор коментира, че проверката по случая, която се води от инспектората към Върховната касационна прокуратура, ще приключи най-много до две седмици – какъвто е максималният срок.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови