Рушаща се къща в "Банишора" застрашава минувачите (снимки)

Мадлен Шишманова 17 август 2012 в 10:22 3513 0

Паднала тераса на сграда в София. Снимка: Сергей Антонов
Паднала тераса на сграда в София. Снимка: Сергей Антонов

Стара къща на два етажа на ъгъла на улиците "Стуга" и "Софроний Врачански" може да се срути всеки момент. По улицата под нея постоянно минават хора. На около метър разстояние има градинка с детска площадка, пълна от сутрин до вечер с майки с деца и възрастни хора.

Сигналът за опасната сграда, намираща се близо до Централна гара, в кв. "Банишора" подаде читателка. Eкип на OFFNews отиде на място и се увери в думите ú. Сигнализирахме и в Столичната община, откъдето обещаха проверка.

Оказа се, че терасата на първия етаж на сградата се е срутила преди около 6 години. Никой не е направил нищо за обезопасяването ú. От мястото на падналата тераса стърчат железа. Освен тях там все още има отчупени бетонни части от терасата, които не са паднали. 

Терасата на втория етаж е в много лошо състояние и всеки момент може също да падне.

Оградата на къщата, която е от камъни и метални плоскости, е полуразрушена и част от нея буквално виси на улицата.

"Доскоро тук стърчеше една тръба, в която често се удряха преминаващи хора. След като се оплакахме на общината и те не направиха нищо, един комшия я сряза“, разказа възрастна дама.

"Падането на терасата не учуди никого, сградата е в много лошо състояние от години. Хубавото е, че никой не пострада. Сега всички от квартала пресичаме улицата от другата страна, защото очакваме и падането на горната тераса", обясни жена, която живее наблизо.

"Тази сграда е развалина, може да падне всеки момент, затова минавам от другата страна на улицата", каза майка, бутаща количката с детето си.

Според читателката, подала сигнала до OFFNews, сградата е собственост на Столична община - район "Средец", и се използва за настаняване на социално слаби хора. Тя сигнализира, че обитателите ú неколкократно са се опитвали с подръчни материали да запълнят дупките. Старата къща е опасна и за тях.

Подавани са сигнали към Столична община от жителите в района, но досега няма резултат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови