„Росатом“ натиска да се разберем за „Белене“ извън съда

22 октомври 2012 в 20:02 3444 2

Сергей Новиков
Сергей Новиков

Преговори за дълга по АЕЦ "Белене" може да има паралелно с делото в съда, стига българска страна да има желание. Това заяви пред БНТ говорителят на руската държавна корпорация “Росатом“ Сергей Новиков.

Въпреки подадения иск за 1 млрд. евро в парижкия арбитраж, "Росатом" е открита за преговори с България по дълга за спрения проект за изграждане на АЕЦ "Белене", стана ясно от думите на прессекретаря на генералния директор на корпорацията.

Позицията на Москва остава непроменена - Сергей Новиков преди около месец каза пред OFFNews.bg, че корпорацията е готова „да обсъжда всякакви варианти“ за решаването на проблема със замразения проект „Белене“. Тогава Сергей Новиков заяви, че дори по варианта за реализиране на проекта със спорния американски кандидат – инвеститор Global Power Consortium „Росатом“ е готов да преговаря и очаква предложенията от българската страна, която би трябвало вече „да се определи какво точно иска“.

Междувременно, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев вече не се готви за преговори и е категоричен, че „след като е започнала процедурата по арбитраж, вече на ход са адвокатите“, а исканата сума от "Росатом" била „абсурдна“.

БНТ показа вече произведеното оборудване за АЕЦ "Белене". Става въпрос за един ядрен реактор и четири парогенератора. Вторият реактор ще бъде завършен в най-скоро време, а останалите четири парогенератора - до края на 2013 г.

От дъщерната на „Росатом“ компания "Атомстройекспорт" (АСЕ), чиито заводи, заедно с тези под управлението на "Газпромбанк", произвеждат оборудването, са категорични, че неговото сглобяване отнема четири години и след като работата вече е започнала, не можело да се спре.

"Задължени сме да произведем това оборудване, а България е задължена да го плати", категоричен е вицепрезидентът на "Атомстройекспорт" Генадий Теплян. Официалната позиция на българската страна пък е, че ще само плати това оборудване, което е произведено до 31 март 2012 г.

По-рано този месец, вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков се закани правителството „да напляска руснаците в съда“, а премиерът Бойко Борисов обеща „на четири очи“ да изясни причините за „вероломния иск“ лично с президента на Русия, Владимир Путин.

 Николай Марченко

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови