РИОСВ Бургас съгласувала и друг строеж а ла „Дюнигейт“

22 април 2013 в 12:18 3058 2

Теренът между Св. Влас и Елените. Снимка: Биволъ
Теренът между Св. Влас и Елените. Снимка: Биволъ

Разрешението за строеж върху дюните в Несебър се оказа рецидив на бургаската екоинспекция (РИОСВ Бургас), съобщи сайтът Биволъ. Малко по-рано миналата година шефът на инспекцията Бойчо Георгиев е съгласувал по бързата процедура, без нова екооценка, още един стар проект от 2006 г. - за вилно селище върху 9 декара на самия плаж между курортите Св. Влас и Елените. 

Въпросният проект е получил разрешение от екоинспекцията през 2006 г., когато тя е била оглавявана от Симеон Симеонов. Разрешението е било за изграждане на 3 сгради с максимален капацитет за 40 обитатели и тогавашният директор е дал строги условия за строителството, тъй като мястото попада в бъдеща (тогава) защитена зона от „Натура 2000“ „Емине - Иракли“. Дал е изрични предписания за бъдещото водоснабдяване и канализация, съобразени за максимум 40 обитатели. При “промяна на същността, мястото и капацитета на инвестиционното предложение, на възложителя, или на някои от обстоятелствата , при които е било издадено настоящето становище (...) трябва да има ново становище или решение на компетентния орган”, е записано в тогавашното решение на РИОСВ.

Проектът е бил зарязан повече от 6 години, което означава, че се нуждае от нова процедура по екооценка. Междувременно предният собственик на терена Христо Биволаров го е продал на 4 свързани испански фирми. Освен това през 2008 г. е влязъл в сила Законът за устройство на Черноморското крайбрежие, който силно ограничава строителството на първа линия на морския бряг, а теренът официално е влязъл във вече обявената защитена зона. И макар че „Натура 2000“ не забранява изрично строителството, режимът й изисква да се прави допълнителна екооценка (оценка за съвместимост на инвестиционното предложение с предмета на опазване на конкретната зона).

Новите собственици на терена са внесли искане за строително разрешение миналата година, прикрепяйки съгласувателното решение на инспекцията от 2006 г. Община Несебър обаче връща проекта и отказва да издаде разрешение, поради изтеклата давност на екологичното становище. Тогава инвеститорите, също като в случая „Дюнигейт“, скоростно получили съгласувателно разрешение от настоящото ръководство на екоинспекцията. Оказва се, че Георгиев дори не е поискал допълнителната оценка за съвместимост, но за сметка на това е разрешил десетократно увеличение на броя на обитателите – на 400 души (подобен беше и несебърският случай). При това в разрешението не е посочено къде ще се заустват отпадъчните води от всичките тези посетители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!