Незаконен строеж в сърцето на резерват "Ропотамо"

Последна промяна на 25 март 2013 в 07:56 8179 7

Строежът в резерват
Строежът в резерват "Ропотамо". Снимка: Биволъ

Строителни бригади леят бетон и строят заведения на брега на река Ропотамо, в сърцето на резервата. Строежът, естествено, няма разрешителни - строителство в резервати е категорично забранено от Закона за защитените територии.

Строителите са изкопали 18 дупки с размери метър на метър и дълбочина около 1.80 метра, пише "Биволъ". Изкопите са напълнени с бетон. Изкопан е и канал, дълъг около 30 метра и дълбок 0.5 метра. Направена е и яма с размер 2 на 5 метра, дълбока 2 метра, която е бетонирана и ще бъде използвана за септична яма. Според специалисти, строящата се постройка ще бъде около 400 кв. м. Старото законно дървено бистро беше 161 кв. м. Започната е и нова постройка близо до пристана за лодки, на площ около 30 кв. м.

Вместо да преустанови грубите нарушения в резервата, директорът на РИОСВ Бургас е дал карт бланш на изкопите, бетонирането и новото строителство в резервата.

Фирмата, която строи е "Венис Марина" ЕООД с управител Здравко Казаков. Тя се свързва с издирвания за наркотрафик Христофор Амантанидис - Таки, пише "Биволъ".

"Венис Марина" е собственост на регистрираната във Великобритания "Стоименов Груп Лимитед" ООД. За собственик на британската офшорка се спряга един от гаулайтерите на Георги Илиев по морето - Веселин Стоименов. За него се знае, че е един от хората, които пое бизнеса на ВАИ холдинг след убийството на Илиев в Слънчев бряг през лятото на 2005 г. Същата тази фирма е едноличен собственик на "Ер Ви Инвестмънт" ЕООД, която е съсобственик с Христофорос Аманатидис - Таки на несебърската фирма "Интертур", показва справка в Търговския регистър.

От октомври миналата година "Венис Марина" има договор с МОСВ да осъществява туристическа дейност - разходка с лодки по река Ропотамо. Договорът е подписан от шефа на РИОСВ-Бургас Бойчо Георгиев, дал разрешението и за строеж на жилищен квартал върху 29 дка защитени дюни според Натура 2000. Скандалът стана известен с името "Дюнигейт".

В договора на "Венис Марина" с МОСВ няма и дума за съгласуване на някакво строителство. Договорът дава правото и дори задължава фирмата да гони всички други лодки от реката.

"Венис Марина" е избрана от Бойчо Георгиев след съмнително обявен конкурс, чиито условия не са били достъпни от интернет сайта на инспектората. Според официални данни подадени пред Административен съд, данните за конкурса за дейности в резервата на река Ропотамо са били умело скрити в интернет. Това е станало като е "бъгнат" сайта на РИОСВ-Бургас и е изместен от 15-ти на 16-ти сървър в "Хост БГ". Поради тази "маневра" сайтът не е бил достъпен от Бургаска област, а единствено от там са могли да бъдат изтеглени документите за участие. По този начин конкурсът е бил предварително предопределен за потенциалния печеливш.

Този сигнал е станал предмет на съдебно дело срещу процедурата на РИОСВ.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.03 2013 в 01:12

АДЖАБА КОИ СА МУТРОФОНИТЕ дали автоапашите или по ГОЛЕМИТЕ ИМ ДУШЕАПАШИ ПОКРОВИТЕЛИ НА ЦЯЛАТАТА НИ ПРЕСТЪПНОСТ БИВШИТЕ "АКО ИМА БИВШИ" УБИЙЦИ НА НАРОДА В ЛАГЕРИ И КОНЦЛАГЕРИ ПО ИДЕЯТА И НА ТАТКО СТАНИШЕВ ДА ХРАНИШ ПРАСЕТАТА СИ С ТИЯ КОИТО НЕ МИСЛЯТ, КАТО ТЯХ ...А ПОСЛЕ БАНКЕТИ СЪС СЪЩИТЕ ТИЯ ПРАСЕТА....ОО ГОСПОДИ СИН НА КАНИБАЛ НИ УПРАВЛЯВА пък дали и кутрето не е вкусило малко НАРОДНА КРЪВ, като татко???

26.03 2013 в 00:49

Та това е българино? Сега съдът ще отсъди спиране на строежа и мутрафоните ще осъдят БЪЛГАРИЯ да заплати всичките им влоежения в Ропотамо...Това го плащаме аз и ти от пътища и всякъква инфраструктура та дори и от хляба на децата ни а тия които са го позволили са невинни и никой не им държи сметка защото това са ни политиците, които поемат политическата отговорност, управляват съда по места и без черно на бяло са света вода не напита. Днес пак са те защото правим нежни революций и винаги ще се намери кой да поведе ОВЧЕТО стадо. На това се надяват и ЧОБАНИТЕ...
А НАЗ ПРОДАЛЖАВАТ ДА НИ ПОДСТРИГВАТ ДОЯТ И КОЛЯТ ЗАЩОТО СМЕ ТЪПИ ОВЦЕ... ТОВА Е БАЙНО ??? ДОКОГА??? (зависи само от нас и единствено от нас). Не съм Исая и не държа да съм пророк зная, всеки го знае а комунистите едва ли не са "целели това". Питам се толкова години не са го уцелили. Боли ги оная работа за наз, те са пример за олицатворение на най низкото заграбване на страната ни и само преди избори се сещат, че са леви и се чудят как и тоя път да си излъжат бабичките. Тоя новият им стар чужд поданик, който нямаше един работен ден а се е отживявал като крез, че чак е хранел всички ЧАПКЪНИ, които сега се изживявят като юпита сега се прави на ухапан и се "отказва" от пост на министър председател. Абе мазнико ти никога не си бил нищо повече от един родоотстъпник "ако се пишеш за българин" Пък ако съдя по бъща ти съратник на идеята да превърне родината ми да бъде 16 република наСССР.АНАТЕМА НА ТОЯ РОД!!!

25.03 2013 в 23:57

А тия продажни душици, които са им дали правото трябва да лежат дълго и наказателно най-после в тая държава. Стига с тоя съд купуван и продаван както им падне на мафиотите. От сега нататък всеки съдия издал присъда не искам да я плащам аз ,а този който я е издал-става въпрос за европейският съд и нашите продажници...така наречени съдий, а от народа бизнесмени?

25.03 2013 в 23:42

Е това ако го пробвате още един път ви се еба майката малоумници.Днес американците започнаха да отварят сметките на овшорките и не забравяйте, че сме саюзници...

25.03 2013 в 17:11

Ужас... Май наистина трябва с гаубицата... Тези от друго не разбират...

25.03 2013 в 14:26

Единственото място в Европа където все още може да се инвестират "черни" пари от неизяснени инвеститори, регистрирани в офшорни зони и придобити чрез престъпление - Мутростан.

25.03 2013 в 09:13

На Източния фронт в Мутростан - нищо ново, за съжаление!