Рецесия до края на 2013 прогнозира Делян Добрев

Милен Енчев 23 септември 2013 в 12:10 1851 4

Делян Добрев
Делян Добрев

За първи път от 2009 г. до края на годината най-вероятно България отново ще изпадне в рецесия. Такава прогноза даде бившият министър на икономиката, сега депутат от ГЕРБ, Делян Добрев в предаването „Всяка Неделя“ по Нова телевизия в дискусия с депутата Корнелия Нинова (БСП).

За разлика от 2009 г. предстоящата рецесия ще е в момент, когато останалите държави няма да са също в рецесия, а във време, в което те регистрират рекордни тримесечия, каза Добрев.

Като недостатък на първите сто дни от управлението на кабинета "Орешарски" бившият министър посочи липсата на реални резултати в борбата с безработицата въпреки предизборните обещания на левицата. И посочи, че тя тепърва ще расте през зимата, "а икономическият ръст го няма никакъв".

Той припомни спорните назначения на правителството и актуализацията на бюджета, в която, по думите му, заради социален пакет от 40 млн. лв. е изтеглен нов заем от 1 млрд. лв., без да е ясно за какво ще отидат парите. "Сто дни на липса на инвестиции, които вече клонят към нулата, на постоянна безработица, която дори и през летните месеци бе замразена, въпреки щедрите обещания за заетост. Най-лошото е, че фирмите не се чувстват сигурни и затова няма инвестиции", заяви Добрев.

Като плюс в работата на правителството той изтъкна, че кабинетът че се е отказал от някои предизборни обещания. "Те се отказаха от това да премахват плоския данък, отказаха се да въведат семейно подоходно облагане, поне на този етап. Оставят данък лихва, премахват данъчните облекчения за младите семейства. Това са все стъпки в правилната посока и запазват финансовата стабилност", допълни бившият министър. 

Корнелия Нинова изтъкна мерките, взети от кабинета в социалната сфера, които според нея засягали около 1.2 млн. българи. Като напредък в областта на икономиката посочи връщането на задържани задължения от страна на държавата и възстановен ДДС, с който правителството дало знак, че ще е коректен партньор на бизнеса. "Това е големият успех - нормализиране на икономическата среда, помощ на бизнеса, за да работи и открива работни места и помощ на социално слабите и най-уязвимите", каза Нинова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки