Рецесия до края на 2013 прогнозира Делян Добрев

Последна промяна на 23 септември 2013 в 12:10 1443 4

Делян Добрев
Делян Добрев

За първи път от 2009 г. до края на годината най-вероятно България отново ще изпадне в рецесия. Такава прогноза даде бившият министър на икономиката, сега депутат от ГЕРБ, Делян Добрев в предаването „Всяка Неделя“ по Нова телевизия в дискусия с депутата Корнелия Нинова (БСП).

За разлика от 2009 г. предстоящата рецесия ще е в момент, когато останалите държави няма да са също в рецесия, а във време, в което те регистрират рекордни тримесечия, каза Добрев.

Като недостатък на първите сто дни от управлението на кабинета "Орешарски" бившият министър посочи липсата на реални резултати в борбата с безработицата въпреки предизборните обещания на левицата. И посочи, че тя тепърва ще расте през зимата, "а икономическият ръст го няма никакъв".

Той припомни спорните назначения на правителството и актуализацията на бюджета, в която, по думите му, заради социален пакет от 40 млн. лв. е изтеглен нов заем от 1 млрд. лв., без да е ясно за какво ще отидат парите. "Сто дни на липса на инвестиции, които вече клонят към нулата, на постоянна безработица, която дори и през летните месеци бе замразена, въпреки щедрите обещания за заетост. Най-лошото е, че фирмите не се чувстват сигурни и затова няма инвестиции", заяви Добрев.

Като плюс в работата на правителството той изтъкна, че кабинетът че се е отказал от някои предизборни обещания. "Те се отказаха от това да премахват плоския данък, отказаха се да въведат семейно подоходно облагане, поне на този етап. Оставят данък лихва, премахват данъчните облекчения за младите семейства. Това са все стъпки в правилната посока и запазват финансовата стабилност", допълни бившият министър. 

Корнелия Нинова изтъкна мерките, взети от кабинета в социалната сфера, които според нея засягали около 1.2 млн. българи. Като напредък в областта на икономиката посочи връщането на задържани задължения от страна на държавата и възстановен ДДС, с който правителството дало знак, че ще е коректен партньор на бизнеса. "Това е големият успех - нормализиране на икономическата среда, помощ на бизнеса, за да работи и открива работни места и помощ на социално слабите и най-уязвимите", каза Нинова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.09 2013 в 16:09

Делян Добрев , тоя пък кой беше?
Абе Ханку, абе тиквоч, къде го видя този интелект у Делянчо бе? Той да си гледа хамериканската магистратура по изобразително изкуство. Ама, че го роди, Делянчо и интелект.
Ханку, Ханку, вятър та вей на бял кон тебе.

23.09 2013 в 15:43

Не може интелигентен човек да бъде верен слуга на бойко! Само в случай, че има голяма лична изгода може да се държи за тази банда. Колкото до предвиждането му - не трябва да си специалист, за да видиш какво ни чака. При бойко имаше близо четиригодишна стагнация, очевидно следва рецесия, след като от месец април насам се прави само едно - подготовка за наистина голямо крадене. Не слушайте тези, които ви призовават да забравите лозунгите на 1989-1990 г., за мое огромно съжаление сред тях се оказа и д-р Н-Михайлов. Червените боклуци са тук, макар и леко маскирани като демокради. Вижте само жестоката цензура, която се развихря! Това ли е правовата демократична държава? Ко?

23.09 2013 в 14:07

Добрев сигурно е най-интелигетния човек в ГЕРБ. Невероятен контраст между него и тиквоча. Само че си мисля, че и той няма да издържи дълго и ще се откаже скоро от политиката.

23.09 2013 в 12:54

ще го кажа простичко-никой не иска да пусне ръчната спирачка на пазарната икономика.който го направи ще бъде признат за национален герой..отприщването на същата явно е заплаха за някой

 
X