БСП и ГЕРБ си мериха вината за състоянието на енергетиката

Нели Чолашка 02 август 2013 в 13:34 2472 5

Бойко Борисов и Сергей Станишев в парламента. Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов и Сергей Станишев в парламента. Снимка: БГНЕС

Докладът за състоянието на енергетиката в страната, представен днес в парламента от министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, стана повод БСП и ГЕРБ отново да си премерят "заслугите" за тежкото състояние, в което е енергетиката.

„При електроенергийната система на страната, има тревожни тенденции, които се виждат от данни за първото тримесечие на 2013 г. в сравнение със същия период на 2012 г.

Има намаление на производството на електроенергия от АЕЦ и от ТЕЦ. Има намаление на брутното вътрешно потребление на електроенергия с над 6%. Единствено увеличение се наблюдава при електроенергията от ВЕИ - 51.2% ръст за първото тримесечие на 2013 г.", докладва Стойнев.

По думите му от от 2009 г. разходите за АЕЦ „Белене” са в размер на над 350 млн. лв. и въпреки спирането на проекта, плащанията продължават. 

От 2009 до юни 2013 г. задълженията на АЕЦ „Козлодуй” се увеличили с 143 млн. лв. и общите задължения на централата са над 800 млн. лв. 

Явор Куюмджиев от БСП, който беше зам.-министър на енергетиката при Тройната коалиция, обяви ГЕРБ, че са нанесли непоправими щети на българската енергетика.

Той обвини хората на Бойко Борисов, че са вкарали в таксите зелената енергия и загубите, че през 2011 г. са "отворили прозорец" за инсталирането на 1000 мегавата слънчеви централи, които прадават на цена над 400 лв. за мегават.

"Лъжа е, че сте го направили, защото са заварили подписани вече договори. Това бяха предварителни договори и те не задължават държавата, даването на разрешителни задължава държавата", обяви Куюмджиев.

Бившият енергиен министър Делян Добрев (ГЕРБ) обяви, че това твърдение за договорите е несериозно. 

Той напомни че е заварил близо 2000 предварителни и окончателни договори.

"Искам да припомня, че не сме подписвали споразумение за АЕЦ "Белене", нито сме строили ВЕЦ за 1 млрд. лв.", каза в своя защита Добрев.

Магдалена Ташева от "Атака" атакува ГЕРБ за назначенията в енергетиката и най-вече за назначаването на Валентин Николов за шеф на АЕЦ "Белене" и негова заместничка, която била "палава еколожка".

"Може Калинките да са опасни, макар че ядат листни въшки, но много по-опасни са дървениците и хлебарките, които налазват властта.

Драгомир Стойнев ще изготвя в следващите 9 месеца нова енергийна стратегия на държавата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови