Работа и обучение за 2200 младежи с пари от Европа

Вероника Шербанова 18 октомври 2012 в 15:55 1370 0

Младежи. Снимка БГНЕС.
Младежи. Снимка БГНЕС.

За 2200 безработни младежи ще бъде осигурено обучение и работа с пари по нова схема по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", обяви социалният министър Тотю Младенов.

Сумата по схемата е 18 млн. лева.

По план 1300 от младите безработни ще преминат обучение за придобиване или повишаване на професионалната квалификация, а други 900 ще бъдат включени в обучение за придобиване на ключови компетентности.

Схемата „Ново работно място” позволява на безработни младежи на възраст до 29 години да получат обучение и работни места за период от 6 до 12 месеца. Работодателите ще получават безвъзмездно между 20 000 и 390 000 лева, с които да заплащат месечните възнаграждения, осигуровките и обученията на наетите от тях младежи.

Схемата позволява и кандидатстването с проекти за съфинансиране до 40% за закупуване на оборудване и обзавеждане.

Кандидатстването за участие става с подаване на проектни предложения от страна на работодателите в бюрата по труда в областните градове или по електронен път чрез Информационната система за управление и наблюдение на структурните инструменти на ЕС в България (ИСУН). Необходимите за кандидатстване документи са публикувани на сайта на Агенцията по заетостта, а крайният срок за подаването им е 20 декември 2012 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!