Психолог: Чувство за безнаказаност роди бомбените заплахи

Последна промяна на 14 декември 2012 в 10:31 1520 2

Телефон
Телефон

Чувството за безнаказаност и беззаконие са причината за бума на бомбени заплахи през последните седмици.

Това заяви психологът Христо Монов в сутрешния блок на bTV. Специалистът коментира лавината от телефонни заплахи за бомба в страната.

Според Монов анонимните обаждания за поставена бомба в търговски центрове и съдилища се корени в чувството на българина за хаос в държавата. Той смята, че чувство на всеволие и всепозволеност са завладеяли обществото.

„Да почнем от парламента – гледах как се карат депутатите около Изборния кодекс, как изпразват от съдържание демокрацията и я превръщат в една фасада. Това се предава и на обществото, защото демокрацията е предимно правила и тяхното спазване. Ами, то всеки почва да си мисли, че може да ги нарушава“, коментира Христо Монов.

Психологът смята, че в основата на телефонните бомбени заплахи може да стои и чувството, че държавата не функционира и всеки може да прави каквото си поиска. Според него „модата“ на телефонните заплахи е сравнима с подпалванията на колите преди няколко месеца.

Той предупреди, че обществото и службите все пак не са готови с адекватна реакция при евентуално поставяне на взривно устройство в обществена сграда.

Психологът смята още, че телефонните заплахи за бомба трябва да се третират като тероризъм.

„Необходимо е да се създаде нетърпимост към подобни реакции и да се завишат санкциите“, коментира още психологът.

По думите на Маринов трябва да се предвиди и специално обучение в училищата, за да са подготвени хората за различни обществени заплаха.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.12 2012 в 12:07

Това съвременната педагогика и психология са силно изоставащи от реалността дисциплини. Те са не само безполезни, а направо зловредни!

Единствената им сфера на компетентност в днешно време се свежда до умението административно да се усвояват заветните Европейски фондове! Хрантутници и лъжци. Цялата тежест за възпитаване в някакви добродели и ценности пада на обикновения учител, на който "отгоре" му се пречи активно, като го затрупват с бюрократични изисквания.

14.12 2012 в 11:44

Не знаехме, че Демокрацията била всъщност сресана и гримирана Слободия, когато я пожелахме... И сега какво?... Ще се обучаваме как да оцеляваме (физически и психически) в една хипер агресивна среда от пощурели хора?!?

Съвременната психология само толкова ли може да предложи? Че тя тогава си е повече звено на Гражданска отбрана, не наука с някаква хуманитарна стойност... Галфони заблудени!