Протестите в страната

Николаос Цитиридис 17 март 2013 в 15:25 2909 1

Протестите в Благоевград. Снимка БГНЕС
Протестите в Благоевград. Снимка БГНЕС

Хиляди излязоха на протести по улиците на над 10 български града в неделя.

Най-мащабен бе протестът във Варна, където 2000 души блокираха Аспаруховия мост и жп гарата. Там се стигна и до сблъсъци. В София протестът се разцепи заради присъствието на представители на "Движение България на гражданите", от които протестиращите категорично се разграничиха. В Пловдив над 200 души блокираха два булеварда.

Ето как преминаха неделните протести в останалите градове.

 

Велико Търново

Около 50 души се събраха на протест пред сградата на общината. Протестиращите почетоха паметта на 26-годишният Траян Маречков, който на 18 февруари се самозапали на кръстовище в града. По повод роящите се от името на протестиращи партии и обединения, протестиращите в Търново категорично заявиха, че нямат нищо общо с тях и че няма да участват в създаване на партия.

"Днес се събираме да поговорим какво правим от тук нататък, да информираме хората за искането за Обществен съвет. Най-вероятно няма да правим повече митинги в близките седмици, надяваме се не се стига до тях и се надяваме кметът Панов да отпусне зала, в която веднъж седмично да се събираме за обсъждане на проблемите", каза пред агенция "Фокус" един от представителите на протестиращите във Велико Търново.

От града обявиха, че "не са от хората, които само излизат и викат някакви лозунги", а имат конкретни искания.

 

Благоевград

Присъствието на представители на политически партии доведе до разцепление и сред протестиращите в Благоевград. Там днес се събраха около 100-тина жители на пл. "Георги Измирлиев". След като научиха за ставащото в София един от организаторите на протеста в Благоевград Людмила Манова излезе с изявление, към което се присъединиха и координаторите Димитър Лалев и Христина Ядкова. Те се обявиха категорично срещу опитите на "Движение БГ" на Меглена Кунева да "внедрят хора" и да "яхнат народното недоволство.

На протеста хората в града се обявиха против практиките на банките, нарушаващи правата на потребителите, особено чрез едностранно променяните лихви по кредитите. Те поискаха и оставката на на директора на БНБ Иван Искров.

 

Кюстендил

Новосъздаденото движение "Сдружение от пострадалите имуществено от недобросъвестността на община Кюстендил" поиска кметът Петър Паунов да подаде оставка на сесия на 28 март. В отговор на това Паунов излезе при хората и заяви: "Днес е ден за прошки, не за разправии. Очевидно се цели провокация, очевидно вкарват хора отвън. Има хора от други държави. По-добре хората от Инициативния комитет да си поемат водачеството на протеста. Виждам отзад хора със скръстени ръце, които фалираха хотелите. Цели се насилие и провокация".

Протестиращи призоваха за подкрепа на утрешния протест пред Съдебната палата срещу опитите на Мюсюлманското вероизповедание да придобие собствеността върху имота с паметника на Ильо Войвода и джамията Фетих Мехмед.

 

Сливен

Намаляване на цената на водата бе основното искане на протестиращите в Сливен. На протеста днес стана ясно, че в четвъртък представители на протестиращите от Сливен ще се обсъдят исканията си с представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и омбудсмана Константин Пенчев. На срещата ще присъстват областните координатори на Националната гражданска инициатива за обществен контрол Женя Колева, Веселин Бонев и Симон Милков и двама адвокати. Протестите ще продължат, увериха протестиращи днес.

 

Шумен

Протестиращи блокираха главния път Шумен - Велики Преслав - Върбица от 10 до 12 ч. Те настояват за спешен ремонт на 20-километровата отсечка, която не е рехабилитирана от 30 години. Към 14 жители на Шумен заплашиха, че ще блокират жп гарата на града. Те искат спиране на приватизацията на "Товарни превози" на БДЖ. За 10-тина минути те блокираха един от влаковете, съобщи БНР.

 

Плевен, Ямбол, Хасково и Пазарджик

Протестиращи от Плевен, Ямбол, Хасково и Пазарджик обявиха днес, че се присъединяват към Движение „Модерна България”.

"Като един от организаторите на протестите в Плевен заявявам нашата твърда воля да продължим, защото до момента политиците в парламента и правителството не направиха нищо за решаване на проблемите, които изкараха изстрадалия български народ по улиците. Ние не искаме поредната партия и поредния месия" се казва в откритото писмо на движението.

Добрич

В Добрич около 200 души се събраха пред храм „Св.Георги” поискаха да бъдат гласувани промените в изборния закон, в противен случай президентът да си подаде оставката.

На Сирни Заговезни протестиращите завиха : ”Няма прошка за политическата стоножка”.

Протестиращите заявиха, че са против приватизация или концесия на ВиК-дружествата, пише Крос.

На протеста стана ясно, че има предложение как да се намали такса смет. Идеята е фирмата, която се занимава със сметопочистване да бъде общинска, а не частна.

Пред съдебната палата в града протестиращите обявиха и друга част от исканията си : „Ние искаме преразглеждане на всички договори за концесии и приватизации на територията на Добрич за последните 23 години. Това трябва да стане с участието на граждани, прокуратура, Икономическа полиция, ГДБОП и други институции”

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови