Три града излизат на протести в защита на Иракли (предаваме на живо)

14 януари 2013 в 08:13 1851 5

Протести в защита на Иракли ще се проведат днес. Снимка: Янина Танева/Facebook
Протести в защита на Иракли ще се проведат днес. Снимка: Янина Танева/Facebook

Протест под надслов "Долу ръцете от Иракли!" ще се проведе днес от 17.30 ч. до 20 ч. в София, Варна и Пловдив. Организатор е гражданската инициатива "Да спасим Иракли".

OFFNews ще предава протеста в София на живо.

До 8 ч. сутринта на 14 януари към Фейсбук групата за протеста се бяха присъединили 2956 души.

В София сборният пункт е паметникът на Патриарх Евтимий, а началният час - 17.30. Протестиращите ще тръгнат в 18 ч. по ул. "Граф Игнатиев", ще продължат по ул. "Г.С. Раковски" и бул. "Цар Освободител" към сградата на Народното събрание. Протестът пред парламента ще започне в 18.30 ч.

Протестът е законен, има подадено уведомление за него.

Във Варна сборният пункт е пред театър "Стоян Бъчваров", началният час отново е 17.30. Шествието тръгва в 18 ч., в 18.30 ч. започва протестът пред общината.

В Пловдив протестиращите се събират в 17.30 на пл. "Съединение". Шествието им ще стигне до общината, където ще е протестът.

"След 6 години протести, дела и стотици акции, ето го и бетона в Натура 2000 на поредните "еднофамилни къщички" на Иракли! Този път инвеститорът се казва "Емона 2000". Този път планът включва 30 къщи и резиденции. 

За всички, които подкрепят "Да спасим Иракли", дойде време да извикаме отчетливо: "Писна ни да се занимаваме с това да спасяваме Иракли! Искаме решение веднъж завинаги!", се казва в съобщението за протеста.

Протестиращите настояват за обявяването на Иракли, Кара Дере и Камчийски пясъци за защитени територии и издаване на заповедите им за защитени зони по Натура 2000 и европейската директива за местообитанията.

В същото време екоминистерството определи мотивите за протеста на гражданската инициатива "Да спасим Иракли" като "тенденциозни и лишени от градивност".

В съобщение, изпратено от пресцентъра на МОСВ до медиите, се казва, че територията, на която е разрешено изграждането на ваканционния комплекс, е била урбанизирана, а към датата на процедиране на инвестиционното предложение в част от имотите е имало съществуващи постройки (бивш пионерски лагер и почивна станция).

Това показала проверка, направена по искане на министър Нона Караджова след сигнала за застрояване от "Да спасим Иракли".

Според екоминистерството "процедурата е проведена изцяло съобразно изискванията на екологичното законодателство и при пълна прозрачност".

Гледайте протеста в София на живо тук:


Live streaming by Ustream

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови