Протест в Румъния блокира българските превозвачи

22 май 2013 в 14:50 2131 0

Спират камионите. Снимка: БГНЕС
Спират камионите. Снимка: БГНЕС

Румънските превозвачи организират масов протест, като ще блокират всички пътища в страната за товарни автомобили за неопределено време.

Това съобщи за Агенция „Фокус” Илиян Филипов, член на Управителния съвет на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ).

Той обясни, че румънските превозвачи са оповестили, че тази вечер в 00.00 часа ще блокират цялата пътна мрежа в страната за товарни автомобили.

Мотивите за стачката са свързани с недоволство срещу правителството на Румъния, като информацията е, че става въпрос за протест срещу корупционни схеми и пренебрегване интересите на превозвачите.

„Не знам, колегите от Турция - откъде мислят да минават за Европа. Стачката на румънските превозвачи ще възпрепятства всички български превозвачи, които в момента пренасочват трафика си за Европа през Сърбия. За тези, които превозват товари за Сърбия и Европа, движението е нормално, но тези български превозвачи, които карат за Русия и Украйна, са поставени на колене”, заяви Филипов.

Очаква се днес транспортните министри на България и Турция Кристиан Кръстев и Бинали Йълдъръм да разговарят за трайно разрешаване на проблема с българските ТИР-ове на турска територия. Срещата, която е първата между министрите на двете страни от януари 2012 година, ще се проведе в Лайпциг.

Кръстев и Йълдъръм вече тушираха напрежението по границата след няколко телефонни разговора и опашките от чакащи камиони вече ги няма. Турските гранични власти вече не задържат необосновано с дни български камиони, а ТИР-ове на наши превозвачи вече не препречват пътя към граничните пунктове “Капитан Андреево” и “Лесово”.

Българските превозвачи очакват да се решат спорните моменти и да се гарантират правата им, според подписаните международни спогодби. Те протестират срещу тенденциозното задържане с дни на българските камиони на турските митници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови