Протест посреща политиците на откриването на АМ „Тракия“ (обновена)

Елица Мартинова 15 юли 2013 в 07:29 2391 2

Автомагистрала
Автомагистрала "Тракия". Снимка:БГНЕС

Протест ще посрещне политиците, които ще открият 360-километровата автомагистрала "Тракия" след повече от 40 години строеж.

Малка група протестиращи са издигнали български знамена на един от мостовете малко преди новия участък от магистралата. Официалното откриване започва в 10,30 ч. при пътен възел "Зимница". Протестиращите са не повече от 10 души. Те са окачили на моста и лозунг „Мафия”. 

На церемонията ще присъстват президентът Росен Плевнелиев, министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева и транспортният министър Данаил Папазов. Все още не е ясно кой от тях ще има честта да пререже лентичката по време на откриването.

Последният участък, който ще бъде пуснат в експлоатация днес, е лот 4.2 – от пътен възел „Зимница“ до Карнобат. Той е дълъг 34 км.

Първи по новата цяла магистрала ще минат официалните делегати. Гражданите ще могат да се отправят към морето по аутобана след 14 ч., когато последният участък ще бъде окончателно отворен.

В петък се разрази ожесточен спор около датата на откриване на „Тракия“. От ГЕРБ настояха, че съоръжението е напълно готово, а премиерът бави пускането му ненужно, за да изчака завръщането на транспортния министър Терзиева, която бе в Брюксел.

Депутати от ГЕРБ-Бургас дори се впуснаха в самоотвержена инициатива и изпробваха магистралата на своя глава, въпреки настояването на фирмата, охраняваща участъка.

За предсрочно пускане на „Тракия“ настояха и превозвачите от браншовата организация БАСАТ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!