Прост тест може да отложи деменцията с години

OFFNews 11 октомври 2013 в 15:43 15901 0

Пенсионери
Пенсионери

Наши специалисти, съвместно с европейски колеги, са разработили прост тест, който се прави в рамките на една минута и може да прогнозира евентуални мозъчни нарушения.

За по 15 секунди човек трябва да изреди максимален брой цветове, градове, животни, плодове. За отчитането се вземат под внимание различни фактори, сред които е и образоваността. С този тест и с начина на работа с него са запознати вече доста лични лекари в страната и хората на около 70 години, усещащи проблеми с паметта, могат да се обърнат към тях за една първична диагноза. При съмнение за начеващи проблеми пациентът трябва да бъде насочен към специалист невролог за допълнителни изследвания.

Върху ранната диагностика работят задълбочено в УМБАЛ „Александровска” в София. При точна диагноза и адекватно лечение в преддементния период човек може поне 5 години в повече да съхрани своите умствени способности, отколкото ако диагнозата бъде поставена след отключване на болестта. За това разказа проф. д-р Лъчезар Трайков, дмн – ръководител на Катедра по Неврология при Медицински университет - София, на пресконференция по повод предстоящия международен научен форум по проблемите на дементологията и среща на експертните центрове от Европейския консорциум за болестта на Алцхаймер и други форми на деменция. Форумът ще се проведе в Клиниката по неврология на „Александровска болница” на 14 и 15 октомври и е отворен за психолози, невролози, гериатри и лични лекари.

Над 100 000 са болните с деменция в България, като половината за засегнати от болестта на Алцхаймер, около 25 хиляди са с Паркинсон и 25 хиляди – със съдова деменция. За диагностика в болница на пациент се полага 4-дневна клинична пътека, а от миналата година вече има и 50% реимбурсация на медикаментите за лечение.

Над 7 милиона са засегнатите от деменция в Европа и с увеличаване на средната продължителност на живота на стария континент този проблем ще нараства. Не случайно разкриването на нови центрове за диагностика и лечение на дементни заболявания бе влязло под точка 7 в предизборната кампания на Никола Саркози. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!