Прокурори разследват военното министерство за потопа в Бисер

Юлиан Христов 19 февруари 2013 в 10:43 2106 4

Село Бисер, 8 февруари 2012 година - два дни след наводнението, отнело живота на 8 души.
Село Бисер, 8 февруари 2012 година - два дни след наводнението, отнело живота на 8 души.

Военно-окръжната прокуратура в Пловдив ще разследва Министерството на отбраната за потопа в хасковското село Бисер от 6 февруари миналата година. Това се посочва в съобщение, публикувано на сайта на Прокуратурата.

Според прокуратурата към момента на скъсването на стената на язовир "Иваново" собственик на съоръжението е било Министерството на отбраната. Това е причината делото да бъде прехвърлено по компетентност от Районната прокуратура в Харманли на Военно-окръжната прокуратура в Пловдив. 

Според анализираните документи язовирът попада в границите на корпусен учебен център „Корен”, установени с постановление на Министерски съвет от 1961 г., когато в управление на Министерството на отбраната са били предоставени отчуждени 43418 дка. земи за изграждането на полигона. Оттогава хидросъоръжението се ползва от МО за провеждане на обучения по подводно кормуване и десантиране. За това е бил съставен и Акт за публична държавна собственост № 0567/23.04.2003 г., се казва в прессъобщение на Прокуратурата.

Съгласно чл.316 ал.1 от Закона за отбраната и въоръжените сили на РБългария (ЗОВСРБ), инфраструктурата на отбраната включва и недвижими имоти, обекти и съоръжения, предназначени за провеждане на военни учения, за изпитване на бойна техника и въоръжение, а това обхваща не само правото на собственост, но и ограничените вещни права върху чужда вещ, включително и правото на управление. Следователно през цялото време – от 1961 г. до момента на скъсването на язовирната стена на язовир „Иваново”, задължение на МО е било да поддържат стената и другите съоръженията в изправност, заключават прокурорите.

Военно-окръжна прокуратура гр. Пловдив е компетентна да продължи разследването, при което да персонализира лицата от Министерството на отбраната, ангажирани с управлението, стопанисването и поддържането на корпусен учебен център „Корен”, в чиито граници е включен и язовир „Иваново”.

Досъдебното производство се води по чл. 335 от Наказателния кодекс, който се отнася за причиняването на наводнение по непредпазливост. Ако от това е последвала смърт или значителни вреди, предвиденото наказание е затвор до пет години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!