Прокурори разследват военното министерство за потопа в Бисер

Последна промяна на 19 февруари 2013 в 10:43 1672 4

Село Бисер, 8 февруари 2012 година - два дни след наводнението, отнело живота на 8 души.
Село Бисер, 8 февруари 2012 година - два дни след наводнението, отнело живота на 8 души.

Военно-окръжната прокуратура в Пловдив ще разследва Министерството на отбраната за потопа в хасковското село Бисер от 6 февруари миналата година. Това се посочва в съобщение, публикувано на сайта на Прокуратурата.

Според прокуратурата към момента на скъсването на стената на язовир "Иваново" собственик на съоръжението е било Министерството на отбраната. Това е причината делото да бъде прехвърлено по компетентност от Районната прокуратура в Харманли на Военно-окръжната прокуратура в Пловдив. 

Според анализираните документи язовирът попада в границите на корпусен учебен център „Корен”, установени с постановление на Министерски съвет от 1961 г., когато в управление на Министерството на отбраната са били предоставени отчуждени 43418 дка. земи за изграждането на полигона. Оттогава хидросъоръжението се ползва от МО за провеждане на обучения по подводно кормуване и десантиране. За това е бил съставен и Акт за публична държавна собственост № 0567/23.04.2003 г., се казва в прессъобщение на Прокуратурата.

Съгласно чл.316 ал.1 от Закона за отбраната и въоръжените сили на РБългария (ЗОВСРБ), инфраструктурата на отбраната включва и недвижими имоти, обекти и съоръжения, предназначени за провеждане на военни учения, за изпитване на бойна техника и въоръжение, а това обхваща не само правото на собственост, но и ограничените вещни права върху чужда вещ, включително и правото на управление. Следователно през цялото време – от 1961 г. до момента на скъсването на язовирната стена на язовир „Иваново”, задължение на МО е било да поддържат стената и другите съоръженията в изправност, заключават прокурорите.

Военно-окръжна прокуратура гр. Пловдив е компетентна да продължи разследването, при което да персонализира лицата от Министерството на отбраната, ангажирани с управлението, стопанисването и поддържането на корпусен учебен център „Корен”, в чиито граници е включен и язовир „Иваново”.

Досъдебното производство се води по чл. 335 от Наказателния кодекс, който се отнася за причиняването на наводнение по непредпазливост. Ако от това е последвала смърт или значителни вреди, предвиденото наказание е затвор до пет години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.02 2013 в 14:11

В момента в МО кипи трескав труд за да се прехвърли отговорността от цивилното ръководство на МО върху хората с пагони и офицерите в Корен, въпреки че това цивилно ръководство е било уведомено за проблемите и е проявило безхаберие.

19.02 2013 в 12:02

А спомняте ли си този министър на отбраната, дето получил сигнал че може да се скъса дигата, ама не го насочил натам откъдето трябва да се реагира, защото не му било това работата. На него му е работата да купува военна продукция трета ръка или почти бракувана, с нея да ни пази.

19.02 2013 в 11:27

Защото до сега стигаше да се режат лентички за да се баламосват хората че работата върви. Сега лентичките не работят, на тълпата вече трябва да се сипе по едно малко кръв.

19.02 2013 в 10:51

А защо трябваше да мине година, за да се разбере кой е собственика на този язовир? Или по-точно -
да се посочи кой е!