Привикаха Цветанов на разпит в Столичното следствие

Юлиан Христов 23 април 2013 в 10:26 2297 4

Цветан Цветанов Снимка: БГНЕС, архив
Цветан Цветанов Снимка: БГНЕС, архив

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов ще бъде разпитан в Столичното следствие.

Той е привикан в 10.00 часа днес, но за момента не е ясно по кой от скандалите в МВР - за незаконните подслушвания или по случая с разработките срещу шефа на ГДБОП Станимир Флоров.

Цветанов вече веднъж даде обяснения по сигнала на Станишев за масово незаконно подслушване и проследяване. В първата си „беседа” с разследващите Цветанов бе заявил, че не носи отговорност за случващото се в СДОТО, тъй като не отговаря за техническата част в МВР, а за политическата.

Журналистите са изолирани от сградата на Столичното следствие. Две бронирани коли пристигнаха заедно с бившия вътрешен министър, който е отменил свое предизборно посещение, за да се яви на разпита. Националната служба за охрана се грижи до него да няма достъп.

„Много се надявам твърденията за нерегламентирано подслушване да се материализират в конкретни доказателства и проверки, които могат да бъдат защитени и в съда”, каза в понеделник пред журналисти президентът Росен Плевнелиев. Той отказа на този етап да коментира достоверността на сигналите за нерегламентирано подслушване. Президентът обаче изрази надежда, че не става въпрос за „предизборна партенка”, като подчерта, че би било жалко „ако българските политици вярват, че компроматите са добър начин да станат важни”.

Главният секретар на МВР Калин Георгиев за пореден път обясни в неделя, че СДОТО не е извършвала незаконни  подслушвания и че прокуратурата никога не е твърдяла това. “Записите са налични и архивирани и е лесно да бъдат съпоставени с наличните в МВР и да се види дали е трито или не. Ако се търси конфликт между нас и прокуратурата, такъв няма. Това е една мечта на една от партийните централи да има разнобой между нас с прокуратурата. Ние продължаваме да работим добре. От един такъв конфликт печели само организираната престъпност. Не виждам как можем да противодействаме на тежката организирана престъпност без СДОТО и ГДБОП“, коментира Георгиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови