Екоинспекция разреши застрояване в Паничище

Последна промяна на 02 ноември 2012 в 14:55 2122 3

Пернишката екоинспекция е разрешила новото строителство в подножието на Рила. Снимка: БГНЕС
Пернишката екоинспекция е разрешила новото строителство в подножието на Рила. Снимка: БГНЕС

Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Перник е одобрила плановете за застрояване на курорта Паничище край Сапарева баня с решение от 25 октомври.

С това решение е съгласуван подробен устройствен план за поземлен имот в село Паничище, община Сапарева баня, с което се разрешава изграждането на ваканционен комплекс и хотели. Така базата в курорта ще се увеличи с нови 5000 легла.

Новите сгради ще са с височина до 7 метра, което означава 2-3 етажа. За това застрояване е “необходимо отсичане на дървесна растителност“, става ясно от плана. 

Визите за строителство ще се издават след предварително заснемане на околната растителност и местоположението на новите строежи.

Решението на РИОСВ - Перник може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред министъра на околната среда и водите и пред Административния съд в Перник. Екоорганизации се подготвят да обжалват, обяви Андрей Ковачев от сдружение “Балкани“. 

Екоорганизациите дадоха отрицателни становища по повод изготвянето на новия подобрен устройствен план на курорта. Според тях това е първата стъпка към застрояването на курорта.

В края на август Европейската комисия поиска от България да разследва проекта на община Сапарева баня за оценката на туристическия капацитет на района, финансиран с пари по оперативна програма “Околна среда”. Еколозите подозират, че по този начин се финансират плановете за застрояване на Паничище.

Те твърдят, че зад проекта стои дружеството “Рила спорт” АД, което от 2008 г. изкупува имоти в курорта. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.11 2012 в 20:51

Хубаво БЕШЕ на Паничище.

02.11 2012 в 15:37

"Новите сгради ще са с височина до 7 метра, което означава 2-3 етажа. "

Едно уточнение относно етажността според ЗУТ (Закон за устройство на територията):

"Чл. 24. (1) (Доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г., доп. - ДВ, бр. 65 от 2004 г.) Височината на сградата, когато тя е разположена на линията на застрояване, се определя в абсолютни мерки от котата на средното ниво на прилежащия терен за съответната ограждаща стена: до котата на пресечната линия на фасадната плоскост с покривната плоскост - при сгради със стрехи; до котата на горната повърхност на корниза - при сгради с корнизи; до котата на най-високата точка на ограждащите стени - при сгради без корнизи и без стрехи.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Във височината на сградата не се включва височината на подпокривното пространство, ако остава зад равнината, проведена под 45 градуса спрямо хоризонта от линията на пресичане на фасадната плоскост с горната повърхност на корниза или стрехата, а при сгради без корнизи и без стрехи - от най-високата точка на ограждащите стени. При ползването на тази възможност котата на билото не може да превишава с повече от 4,5 м котата на корниза, съответно на стрехата или на най-високата точка на ограждащите стени.
(3) (Нова - ДВ, бр. 65 от 2004 г.) Височината на сградата се приема за равна на допустимата, ако сградата е разположена в пространството, ограничено от вертикална равнина, по линията на застрояване с височина, равна на допустимата, и равнина, проведена от тази височина под ъгъл 45 градуса спрямо хоризонта. В този случай котата на билото не може да надвишава с повече от 4,5 м височината на сградата, определена при условията на ал. 1."

Или иначе казано, ако новите сгради ще са с височина 7 м, то при прибавяне на 4,5 м, които остават зад равнината от 45 градуса, котата на билото може да достигне 11,5 м, което на хартия е 2-3 етажа, но реално е 4 етажа.

02.11 2012 в 15:32

Съсипаха я тази планина...