Приеха на първо четене промените за СРС-тата

Последна промяна на 13 юни 2013 в 12:50 1180 0

Гласуване в парламента. Снимка: БГНЕС
Гласуване в парламента. Снимка: БГНЕС

Със 115 гласа „за“ и 81 „против“ парламентът прие на първо четене измененията в Закона за Специалните разузнавателни средства.

В началото на разискванията ГЕРБ напусна демонстративно залата, като на четенията остана само бившият вътрешен министър Цветан Цветанов.

По-късно обаче бившите управляващи се завърнаха в зала, за да дадат своите 81 гласа „против“.

Според Цветанов измененията в Закона за СРС-тата се основават на недоказаните предположения, че е имало нерегламентирано подслушване по времето, когато той бе вътрешен министър. Зам.-председателят на ГЕРБ бе категоричен, че това са спекулации и обвини БСП и ДПС, че плакнат имидж пред избирателите си.

Измененията са внесени от лидерите на БСП и ДПС Сергей Станишев и Лютви Местан. Те предвиждат Специализираната дирекция “Оперативни технически операции” (СДОТО) да бъде извадена от структурите на МВР. Тя ще бъде обособена като самостоятелно звено – Държавна агенция “Технически операции” (ДАТО) и ще бъде на отчет при Министерски съвет.

Досега заповедите за употреба на СРС-та се издаваха от вътрешния министър или упълномощено лице. Новият регламент прехвърля правомощията върху председателя на ДАТО или упълномощено от него лице. Председателят се избира от Народното събрание по предложение на премиера, а мандатът му е 4 години. За поста са подходящи хора, които имат българско гражданство, образователна степен “магистър” и най-малко 8 г. юридически стаж или 5-годишен опит в службите за сигурност.

Сред функциите на ДАТО са: употреба на СРС-та; наблюдение, проникване, фотографиране, видеозаписване; психологичен анализ във връзка със събирането на данни за защита на правата и свободите на гражданите; проследяване на лица и обекти; оперативно проучване на лица и обекти; изготвяне на веществени доказателствени средства и др.

Законопроектът предвижда още възстановяване на Националното бюро за независим и действен контрол над цялата дейност по използването и прилагането на СРС-та. Звеното ще има 5-членен състав, включително председател и зам.-председател. Те ще се избират от Народното събрание и ще имат мандат от 5 г.

Към мотивите на вносителите на закона е записано, че основна цел на промените е “да се пресече безконтролното подслушване и проследяване, да се сложи край на възможностите за престъпна злоупотреба с власт и да се възстанови и доизгради ефективен и незаобиколим контрол”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови