Премиерът ще е "брокер" и на ВМЗ-Сопот

16 декември 2012 в 20:08 2620 5

Работници от ВМЗ обявиха стачка заради забавените с месеци заплати. Снимка: БГНЕС
Работници от ВМЗ обявиха стачка заради забавените с месеци заплати. Снимка: БГНЕС

След като тази година уреди с нови собственици закъсалите предприятия „Горубсо Мадан“ (Николай Вълканов) и футболния клуб „Локомотив Пловдив“ (Валентин Марешки), премиерът Бойко Борисов лично ще търси купувач и на "Вазовски машиностроителни заводи" в Сопот. Това съобщи пресслужбата на кабинета. 

Изплащането на забавените с месеци заплати на работниците в оръжейния завод ще започне от утре, обяви още пресцентърът. Днес на среща на Борисов с шефовете на ВМЗ и на държавното предприятие „Кинтекс“ е било договорено разплащането към машиностроителните заводи по две поръчки на стойност 1 милион лева. Парите ще бъдат преведени на два транша – утре и в петък.

Националната агенция по приходите пък ще позволи разблокиране на сметките на ВМЗ - Сопот, за да бъдат изплатени заплатите на хората преди празниците.

Вече четвърти ден служителите на оръжейното предприятие стачкуват, защото не са получавали заплати от септември. Исканията им са за общо 2.5 милиона лева неизплатени работни заплати.

След завръщането си от Атина, където утре ще заседава Съветът за сътрудничество между България и Гърция, Борисов ще проведе среща с потенциален купувач на ВМЗ – Сопот, за да ускори приватизационната процедура. Процедурата, междувременно, беше удължена. Оферти за купувач на завода ще се събират до 11 януари 2013 година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!