Пострадалите от взрива в Бургас отиват в общински жилища

20 октомври 2012 в 13:28 1345 0

Кооперацията в Бургас след взрива на 16 октомври. Снимка: БГНЕС
Кооперацията в Бургас след взрива на 16 октомври. Снимка: БГНЕС

Пострадалите от взривения трафопост жители на кооперация в Бургас, ще бъдат настанени в общински жилища, след като компанията EVN спря да плаща хотела, в който бяха настанени. 

Това стана причина те да напуснат хотела късно снощи, като се очаква днес да бъдат настанени в общински жилища. Община Бургас е изпратила микробус за пострадалите, които спешно е трябвало да се изнесат от хотела, съобщава bTV. 

„Вчера получихме съобщение, че EVN няма да заплаща повече техния престой в хотела, тъй като общината им била осигурила общински жилища. И въпреки нашето желание да им продължа престоя за наша сметка, хората просто се изнесоха”, обясни Георги Мицов – мениджър в хотела.

Две от семействата още снощи са се настанили в общинските жилища, които по нареждане на кмета Димитър Николов са били спешно оборудвани с мебели, домакински уреди, спални и посуда. Те споделят, че сами предпочели по-удобния начин за живот, докато разрушените им жилища бъдат възстановени.

От EVN обясниха, че не са отказвали помощ на пострадалите, но тъй като от общината са осигурили жилища и те са по-удобни за семействата е било редно хотелът да се освободи. Разследването по взрива на трафопоста продължава.

Божил Божилов и семейството му са едни от пострадалите, които започнаха да изнасят оцелялото имущество и дрехи. Божил разказва че е живял в апартамента на ул. „Хан Крум" 11 с баба си, майка си и своята приятелка.  „Питаме се за инцидента и защо се случи, и то не само за това кой е виновен - тези въпроси си ги задава всеки, а как ще караме и кога ще може да се върнем пак в къщи. Това са нормални въпроси, които си задава всеки от нас. Баба ми е пенсионерка. Свикнала е да е в къщи по цял ден, свикнала е с тази стая и е малко трудно. На един човек на 75 години като му кажеш - местим те, не знаем кога ще се върнеш обратно у дома, а и много спомени отидоха в мазето, вече ги няма”, каза Божил, цитиран от "Фокус". 

„Всеки иска да помага. Честно казано, не съм очаквал, че ще се реагира светкавично. Можеше да има темерутщина и да ни кажат да се оправяме сами. Още първия ден дойдоха и от Български червен кръст. Доброволци, кой ли не мина. Канеха ни да спим у тях, питаха ни дали сме гладни или жадни. В момента живеем малко на двора и благодарим, че времето е прекрасно. Хубавото е, че идват хора с нагласата да помогнат, всеки е отзивчив. Винаги има някой, който да се подсмихва или пък да каже: „Виж сега на тях какво ще им дадат, пък на другите няма да дадат”. Но има и хора непознати, които дойдоха и ни питаха какво ще правим, хора, които ни предлагаха да помогнат, или питаха от какво имаме нужда, за да ни донесат” - каза Божилов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!