„Последната линейка на София“ с премиера днес

Бистра Величкова 26 ноември 2012 в 15:41 1267 0

Режисьорът Илиян Метев. Снимка: БГНЕС
Режисьорът Илиян Метев. Снимка: БГНЕС

Получилият множество награди документален филм „Последната линейка на София“ на режисьора Илиян Метев ще бъде излъчен премиерно тази вечер от 19.00 ч в кино "Люмиер".

Филмът е копродукция между България, Германия и Хърватия и е заснет с подкрепата на ИА НФЦ (Национален филмов център).

Лентата разказва по автентичен начин за 48-часовата смяна на медицинския екип на една софийска линейка. Реални действащи лица във филма са д-р Краси Йорданов, медицинската сестра Мила Михайлова и шофьорът на линейката Пламен Славков.

Оказва се, че едва 13 линейки обслужват почти двумилионния град. Жертва на лошото финансиране в разпадащата се здравна система стават и лекари, и пациенти. С помощта на камера, монтирана на таблото на линейката, зрителите ще могат да преживеят всички драматични ситуации, през които преминава медицинският екип по пътя към спасяване на човешки живот. Напрежението по пътя, като например сблъсъци с невнимателни шофьори, е преплетено с кратки моменти на разпускане с цигара или вицове.

„Последната линейка на София“ е отличен с France 4 Visionary Award на филмовия фестивал в Кан 2012. Получил е голямата награда на фестивала в Братислава, Silver Dove на фестивала в Лайпциг. Също така е награден за „Най-добър пълнометражен документален филм“ в Карлови Вари и за „Най-добър балкански документален филм“ на фестивал в Призрен. Спечели награда за звук на фестивала 2 in 1 в Москва. До момента филмът е представян по фестивали в Холандия, Мексико, Бразилия, Португалия, Литва, Исландия, Чили, Бразилия, Португалия, Великобритания. През 2013 г. се очаква да се излъчи от латиноамериканския канал на HBO.

Това е втора продукция на режисьора Илиян Метев, който живее в Лондон. Той е режисьор на документален филм за село Голешово, който е награден от фестивала Sehsuechte в Берлин.

След тази вечер филмът може да бъде видян утре в Дома на киното от 19 ч, на 28 ноември в Euro Cinema от 19:45 ч. Очаква се от 30 ноември той да стане част от редовната програма на Дома на киното и "Одеон".

Вижте трейлъра на филма:

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки