Посланиците на НАТО сезирани за червения съветник на президента

Юлиан Христов 30 януари 2013 в 13:18 2978 3

Стоимен Стоименов. Снимка: Президенство
Стоимен Стоименов. Снимка: Президенство

Българска легия „Антимафия“ изпрати писмо до посланиците на страните членки на ЕС и НАТО у нас, с което уведомяват дипломатите за обвързаността на съветника по сигурността при президента ген. Стоимен Стоименов с тоталитарния комунистически режим. 

Както вече OFFNews писа името на Стоименов изплува от документи от архива на ЦК на БКП, от които е видно, че той е назначен през август 1989 година лично от министъра на отбраната армейски генерал Добри Джуров за началник на политотдела на Трета армия.

„Смятаме, че е крайно неприемливо на 23-та година от падането на тоталитарния комунистически режим и седем години след приемането на България в НАТО, президентът на страната да посочи за един от най-важните си съветници висш партиен кадър на БКП, който пряко е отговарял за осъществяването на партийната политика в Българската армия преди 1989 година“, пише в писмото на легията до посланиците.

В него се цитират документи, от които е видно назначението на Стоименов на посочената позиция и от които става ясно, че генералът е бил член на БКП от 1963 година и политофицер в армията от 1965 година.

В писмото на легията се посочва още: „След 1989 година българското общество не наказа комунистическите лидери за извършените от тях престъпления, а от друга страна, на тези хора беше позволено да манипулират истината за миналото чрез контрола над медиите“.

От легията са изпратили и няколко въпроса до президента Росен Плевнелиев, в което питат кой е отговорен за подобни назначения в президентската администрация и дали е извършвана проверка на съветниците преди те да бъдат назначени. 

Миналата седмица президентът вече коментира случая със Стоименов, като поясни, че ще направи своя проверка. "По делата ще познаем кой е зависим и кой – не. Генерал Стоименов е човек, който денонощно е работил за интегрирането на България в семейството на НАТО. Ще помисля", каза тогава Плевнелиев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!