Порточанов, съдът и БФС се забъркаха в правна каша

12 юли 2013 в 20:48 2018 0

Изборът на ръководството на Българския футболен съюз (БФС) на конгреса през 2009 г. е незаконен, става ясно от решение на Върховния касационен съд, което бе публикувано днес.

Това се отнася както към избора на нов изпълнителен комитет на VI конгрес на съюза, така и този на президента Борислав Михайлов. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. Това поставя под въпрос всички решения на БФС от януари 2009 г. насам.
Всичко започна преди четири години, когато бившият член на изпълкома Христо Порточанов оспори законността на конгреса.

ВКС се произнесе по жалбата на БФС, с която тя оспорва решенията на Софийския апелативен съд. Съдът не допуска обжалване, с което потвърждава решението на САС от 3 май 2012 г., а то е в полза на Порточанов.

Уставът на БФС предвижда четиригодишен мандат на ръководството. Старото е избрано през октомври 2005 г., а въпросният 6-и конгрес е проведен през януари 2009 г. - или с девет месеца по-рано. Затова апелативният съд приема, че е налице предсрочно прекратяване на пълномощията на изпълкома, каквото уставът не предвижда. БФС обжалва това решение пред Върховния касационен съд. Порточанов също внася жалба, но срещу размера на съдебните разноски. ВКС не приема за допустими и двете жалби. Съдът го осъжда да плати 3600 лева разноски по делото.

Според някогашния бос на Нефтохимик (Бургас) всички решения на БФС от 2009 г. насам са незаконни. „След отхвърлянето на жалбата на БФС към ВКС на решението на Софийския административен съд, това, което трябва да направим е да подадем една молба за отписване на Изпълнителния комитет в състава му след конгреса от 2009 година и вписване на нов-стар Изпълнителен комитет, който е в състава отпреди конгреса през януари 2009 година. В момента, когато тази процедура бъде завършена, ще бъде свикано заседание на този Изпълком, председателствано от президента на БФС отпреди 2009 година, тоест отново от Борислав Михайлов. На това заседание на Изпълкома ще бъде гласувана дата за конгреса в рамките на два месеца, два месеца и половина. Реалистична дата за този конгрес е краят на септември, началото на октомври“, заяви пред Гонг пресаташето на БФС Павел Колев.

Той добави, че е абсурдно да се мисли, че през последните 4 години всички решения на БФС са незаконни, тъй като този състав, който действаше от 2009 година насам, е вписан в Софийския градски съд, което го прави абсолютно легитимен и решенията му – законосъобразни. „Това не пречи на някой да ги атакува пред съда. Но трябва да има сериозно правно основание, в никакъв случай не и тезата за нелегитимност. Със задна дата няма как това да влезе в сила. Няма проблем със започването на футболните първенства у нас, както и с международното участие на нашите клубни и национални отбори“, поясни Колев.



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови