Почти всички министерства са си раздали бонуси

31 януари 2013 в 19:06 3322 1

Бонуси. Снимка: БГНЕС
Бонуси. Снимка: БГНЕС

Почти всички министерства са си раздали бонуси в края на миналата година, сочат данните от ведомствата, поискани по Закона за достъп до обществената информация от Дарик.

На официални запитвания на OFFNews , но не по Закона за достъп до информацията, всички министерства без военното отговориха, че няма да се раздават бонуси.

От Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) например бяха категорични, че няма да има допълнително материално стимулиране, но справката по Закона за достъп до информацията на Дарик показва, че там са разпределили допълнително 630 хил. лв. между 651 служители.

Това не са бонуси, а е част от заплатата на служителите съгласно Закона за държавния служител, която се състои от от основно и от допълнително възнаграждение, оправдаха се в официално съобщение от МРРБ. В съобщението не се отрича информацията на Дарик за сумата и броя на служителите, на които са раздадени допълнителни пари.

Рекордьор е Министерството на околната среда и водите (МОСВ) на Нона Караджова, където две дирекции, работещи с европари, са получили близо 810 000 лв. За другите служители също е имало допълнителни стимули, като общият размер на бонусите във ведомството е около 896 хил. лв.

Близо 800 000 са раздадени в Министерството на транспорта във външното министерство.

В Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) бонусите вълзизат на близо 900 000 лв.

В министерството на Вежди Рашидов са си раздали 344 600 лв. Те са разпределени на 155 щатни служители, което прави средно по над 2 хил. лв. на човек.

В спортното министерство на Свилен Нейков са раздадени 142 хил. лв., като се падали по 810 лв. на човек.

Хората на уволнения министър на образованието Сергей Игнатов са си разпределили допълнително 55 хил. лв.

Във Министерството на отбраната, което честни си призна в края на миналата година, че ще раздава бонуси, са си поделили 142 000 лв. 

Допълнително материално стимулиране наистина не е имало в МВР, в министерството на земеделието на Мирослав Найденов и в здравното на Десислава Атанасова. 

Някои ведомства са отказали да си признаят за бонусите дори и по Закона за достъп до информация. Сред тях е Министерството на финансите на Симеон Дянков.

Информация са отказали от министерството на икономиката, както и от подчинената му агенции за насърчаване на малките и средни предприятия.

Преди седмица от Дарик изнесоха информация за бонуси в Националния осигурителен институт (НОИ), Комисията за финансов надзор (КФН) и социалното министерство на Тотю Младенов.

От Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) на уволнения Ангел Семерджиев са отказали информация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!