НОИ: Сумата за бонуси е голяма заради огромния брой служители

Вероника Шербанова 23 януари 2013 в 15:53 9332 3

Национален осигурителен институт (НОИ)
Национален осигурителен институт (НОИ)

Сумата за бонуси в Националния осигурителен институт (НОИ) е по-висока от останалите, понеже премии са раздадени на голям брой хора. Всеки от тях обаче е получил малка сума, коментираха за OFFNews от осигурителния институт.  

Нашата институция е огромна по мащаб и брой служители. Ако се гледат на човек, надбавките не са големи. Но тъй като хората в системата ни са много, крайната сума изглежда висока, обясниха от НОИ.  Премиите за близо 7 млн. лева са раздадени на около 4000 служители, като средно те са получили по 144 лева. 

Според Закона за държавния служител заплатите на чиновниците представляват 70% от всички средства за заплати и осигуровки. Държавните служители, каквито са и служителите на НОИ, могат да получават и допълнителни възнаграждения до 30% от разходите за заплати и осигуровки, напомниха от осигурителния институт. По думите им раздадената за премии сума е едва 17, 6% от разходите за заплати.

На всеки 3 месеца – 4 пъти в годината, се правят оценки на чиновниците и те могат да получат допълнително заплащане едва след тази оценка и в зависимост от постигнатите резултати, уточниха от НОИ.

По-рано днес стана ясно, че служителите на НОИ са получили бонуси за 6,95 млн. лева. Служителите на Министерството на външните работи са получили премии на обща стойност 823 500 лева, в социалното министерство – 203 000 лева, а Комисията за финансов контрол – 470 000 лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!