ЕС: Обявяването на "Хизбула" за терористична организация е една от възможностите

Вероника Шербанова 06 февруари 2013 в 16:08 1683 0

Катрин Аштън Снимка: EPA/БГНЕС
Катрин Аштън Снимка: EPA/БГНЕС

Включването на „Хизбула“ в списъка с терористичните организации не е единствената мярка, която ще обсъди Европейският съюз, след като България посочи организацията като виновна за атентата в Бургас от 18 юли 2012 г.

Това заяви в сряда Мая Кочиянич, говорител на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън.

Кочиянич посочи, че освен обявяването на „Хизбула“ за терористична организация, могат да се предприемат различни стъпки чрез Европол, Европейското звено за съдебно сътрудничество Евроджъст, както и редица политически, юридически и дипломатически мерки.

По думите на Кочиянич ЕС очаква следващите резултати от разследването на атентата на летището в Бургас.

Вицепремиерът Цветан Цветанов директно обвини „Хизбула“ за атентата. По този повод Катрин Аштън поздрави българските власти за разследването.

Към резултатите от разследването трябва да се подходи сериозно, защото те се отнасят до терористична атака на територията на ЕС, довела до смъртта на невинни хора, посочи Аштън. Терористите, които са планирали и извършили атаката в Бургас, трябва да бъдат наказани, допълни тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови