Плевнелиев: И през 2013 година оставаме най-бедните в Европа

09 септември 2012 в 19:38 1809 4

Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС

Няма как за една година да направим така, че да не сме най-бедните в Европа. Това може да се промени едва след няколко години и то с предложена ясна стратегия от страна на правителството.

Това каза пред bTV президентът Росен Плевнелиев. Коментарът на президента беше по повод изказването на премиера Бойко Борисов за това, че през следващата година страната ни няма да е най-бедната държава в евросъюза. Според Борисов от следващата година българите ще се оттласнат от дъното на класацията на най-бедни държави в ЕС.

„Не считам, че е реалистично да не сме най-бедните през 2013 година. Факт е, че сме на последно място по доходи. Преди нас е Румъния, като разликата между доходите ни и е 20%. За една година няма как да се преодолее тази разлика”, подчерта държавният глава.

Според Плевнелиев обаче перспективите са добри, тъй като България е на едни от най-добрите позиции по други пунктове. "Страната ни няма спряна нито една оперативна програма, заема едно от първите места в Общността по бюджетна дисциплина, и вече не е дъното на класацията по конкурентоспособност", изтъкна Плевнелиев.

По думите му най-голямата слабост на страната остават "трите и-та" - институции, инвестиции, иновации. "Не сме добре по тези показатели и трябва да работим сериозно, за да подобрим положението”, добави държавният глава.

„Чакат ни тежки избори през 2013-а. Чакат ни и много реформи – административни, водни, свързани със сигурността... Моята работа е да има прогрес, президентът е стожер по националните приоритети”, заяви държавният глава и посочи, че от друга страна в тежки времена за държавата ГЕРБ носи цялата отговорност, като в оставащата година до края на мандата на правителството „ще проличи кой какво прави”, каза още Плевнелиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови