Плевнелиев: България трябва да спазва договорите, които е подписала

OFFNews 22 октомври 2013 в 22:39 2248 7

Снимка: president.bg
Снимка: president.bg

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че България трябва да спазва договореностите, които е подписала, включително и тези, които са свързани с продажбата на земеделските земи на чужди граждани.

Държавният глава коментира темата на деня в Стара Загора, където бяха обсъдени стратегическите перспективи за развитието на земеделието и производството на храни в България до 2020 г. Изнесеното заседание в Тракийския университет  събра Съвета за развитие на регионите и националната инфраструктура при държавния глава. В работата му взеха участие президентът Росен Плевнелиев, представители на изпълнителната и на законодателната власт, на академичната общност и браншови организации. Домакин на форума бе ректорът на Тракийския университет проф. Иван Станков. Малко по-рано президентът изнесе лекция пред студентите на университета. 

България отдавна е подписала най-важните стратегически документи, които определят и нашата позиция като член на европейското семейство, включително и договора за присъединяване към ЕС, така че подобни ясни ангажименти от България са поети,поясни Плевнелиев, цитиран от агенция "Фокус".  По същото време Народното събрание одобри с гласовете на "Атака", и части от БСП и ГЕРБ удължаване на забраната чужди граждани да купуват земя в страната.

"Когато ние искаме да сме член на ЕС, трябва да си дадем сметка, че ставаме член и на общия пазар. Когато сме член на общия пазар, трябва да се държим освен като българи, и като европейци. Това е съзнателен избор на българската нация. Следователно ще спазваме законите, ще спазваме правилата, ще спазваме договорите, които сме подписали, за да бъдем достойни европейци. Не бива да се поставя под съмнение нещо, което отдавна е решено, разписано и предоставено като ясна и категорична българска позиция" препоръча президентът. Той напомни, че и днес съществуват всички възможности чужденци да купуват земеделска земя, ако  желаят стига да извършат покупката чрез фирма.

Той призова България да покаже своето достойно и държавно отношение като спазва договорите, които е разписала и правилата, които сама е приела.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки