Плевнелиев: Армията очевидно има проблем

Юлиан Христов 18 декември 2012 в 15:59 1598 1

Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС

Не е важно количеството на напусналите армията, а какво се крие зад статистиката - когато военнослужещите напускат армията, очевидно има проблем. 

Това каза във вторник президентът Росен Плевнелиев, който взе участие в разширения съвет по отбрана. 

Върховният главнокомандващ коментира подадените в последните месеци рапорти за напускане от офицери и сержанти, което той отчете като тревожна тенденция. Според него е необходимо хората в армията да бъдат мотивирани и да имат доверие в институциите. Той отчете, че най-много от напускащите са майорите, но посочи, че не е важно количеството на напускащите, а това да се търси решение на проблема.

Искам да бъда гарант за последователност и предсказуемост на реформите в армията. Нека да дадем спокойствие на военнослужещите, нека повече не се поставя на съмнение дали те ще получат 20 заплати или не, каза президентът. Да, те са 20 и трябва да бъдат 20. Това пише в нашите стратегически документи. Те не може да се притесняват, че догодина и по-догодина по примера на това, което стана в ДАНС, може да се случи и в армията. Армията има нужда от спокойствие, тя е консервативна и действа само дългосрочно, каза президентът.

Военнослужещите трябва да имат пълно доверие в държавните институции, ние трябва да имаме трайност на решенията, които взимаме и на реформите, които правим, а не конюнктурност и смяната на правителства и на министри не трябва по никакъв начин да води до отнемане на поети ангажименти и до безкрайни реформи, до съкращения и до отнемане на социални компенсации, получавани заради характера на работата и лишаването от някои човешки права и свободи, каза президентът.

Плевнелиев благодари за службата и подкрепата, която са оказвали през годините напусналите армията по собствено желание военни. „Очаквам държавата и частният бизнес да направят необходимото, за да използват потенциала им, защото те са добре обучени"коментира още той.

В същото време военният министър Аню Ангелов заяви, че няма негативна тенденция в напускащите армията. Броят на напусналите през 2011 и 2012 бил приблизително еднакъв. Напусналите по лични причини и такива, които са достигнали право на пенсия в рамките на октомври до началото на декември били 651, а за същия период през 2011 година броят им бил 641. Напусналите офицери през годината били 577 като бройката е била планирана.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!