Писмото до Оли Рен, което изяде поста на Дянков

12 март 2013 в 09:39 17014 13

Симеон Дянков Снимка: БГНЕС
Симеон Дянков Снимка: БГНЕС

Какво написа Симеон Дянков в митичното писмо до еврокомисаря Оли Рен, което така вбеси Бойко Борисов, че да поиска оставката на вицето си?

OFFNews изиска писмото от Министерството на финансите. Публикуваме го по-надолу без съкращения.

Преди това малко предистория. В началото на тази година еврокомисарят по икономическите въпроси и зам.-председател на Европейската комисия Оли Рен се обръща към българската страна с въпрос кога България ще плати по-високата квота (вноска) за участието си в Международния валутен фонд. Нарасналата сума е в резултат на решение за увеличаване на капитала на Фонда и засяга всички членуващи държави. В отговор на 6 февруари 2013 г. финансовият министър Симеон Дянков изпраща кореспонденция до еврокомисаря.

В него "прегрешенията" на Дянков са две, коментираха пред OFFNews запознати. Първото е, че отговорът на България е написан през главата на министър-председателя. Писмото разгневило Оли Рен, а гневът му сварил Борисов неподготвен.

Второто е, че Дянков си е позволил да поучава Рен какво да се прави с парите от вноската ни. "...бихме искали да получим гаранции, че допълнителните финансови ресурси ще бъдат използвани в помощ на ориентирани към реформи правителства", написал Дянков. По думите му България ще трябва да внесе в МВФ квота, равна на половината от трудно постигнатия чрез реформи финансов дефицит на страната. Затова България настоява за по-пълно ангажиране с управлението на Фонда. Накрая, вместо очакваното уверение, че ще платим квотата си, Рен прочита, че ще си помислим до пролетта.

Ето и целия текст:

Уважаеми комисар Рен, 

Бих искал да заявя, че България неотклонно е подкрепяла усилията за реформи на Международния валутен фонд (МВФ) пред последните години, водена от убеждението, че те са ключови за увеличаване на легитимността и ефективността на Фонда.

Ние завършихме съответните парламентарни процедури, които се изискваха за успешното осъществяване на реформата за управлението на Фонда. По-специално, на 25 юли 2012 г. Народното събрание гласува закон, ратифициращ предложените поправки в Клаузите на споразумението с Международния валутен фонд и Фондът бе известен за тяхното приемане на 21 август 2012 г. 

С оглед на квотите като част от усилията за реформи на МВФ сме поканили управляващия директор на фонда на посещение в България, с надежда да обсъдим с нея и нейния екип предложението на Фонда за увеличение на квотата. По-конкретно, бихме искали да получим гаранции, че допълнителните финансови ресурси ще бъдат използвани в помощ на ориентирани към реформи правителства. По време на нашия мандат, предприехме няколко трудни реформи, за да възстановим фискалното здраве. Макар и непопулярни, тези реформи дадоха резултат и България завърши 2012 г. с финансов дефицит от само 0,45% от БВП - един от най-ниските в Европейския съюз. Ефективното плащане, което ще дължи България според предложеното увеличение на квотата, е за около половината номинална стойност на този дефицит, откъдето следва и желанието ни за по-пълно ангажиране с управлението на Фонда.

Вярваме, че тези дискусии могат да се състоят доста преди пролетната среща на Световната банка и Международния валутен фонд и ще ви информираме надлежно за резултата. (Моля да отбележите, че не са необходими други парламентарни процедури във връзка с квотата).

С уважение,

Симеон Дянков

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!