"Пирогов" отчете спокойни празници

Нели Чолашка 06 май 2013 в 12:53 1363 0

"Пирогов". Снимка: БГНЕС

Най-големият спешен център в страната "Пирогов" отчете спокойно преминали празници.

От 1 до 5 май през болницата са преминали 1533 пациенти, които са значително по-малко от броя на спешните случаи по време на други празнични дни, коментира д-р Кирил Христов от екипа на Втора травматология в спешния център.

За разлика от други празници в токсикологията са постъпили малко хора с алкохолни отравяния, отчете още д-р Христов.

През токсикологията са преминали общо 208 души, повечето с хранителни отравяния. Пациенти с отключени алергии от яйца или отровени с яйца все още не са минавали през спешния център. В болницата е настанена жена с тежка алергия, но все още не се знае от какво.

Повечето от пациентите на "Пирогов" от 1 до 5 май са пострадали при катастрофи и битови инциденти, и скандали. 

Масови са били и случаите на обострена язва. Това се дължи на смяната на времето и храните, които се приемат, както и на преяждане, уточни д-р Кирил Христов.

Прегледани са и много възрастни хора с хронични заболявания. Повечето от тях живеят сами и по време на празниците роднините им са ги посетили и са установили, че не са добре със здравето, обясниха лекарите.

Ръст спрямо други празници е имало само на инцидентите с деца през първите два почивни дни - 1 и 2 май, каза шефът на детската травматология д-р Григор Ширишмишки.

Според него това се дължи на хубавото време, което децата използват, за да играят навън.

През травматологията са преминали 236 деца. Най-честите инциденти са лошо падане от колело и катастрофи.

От "Пирогов" обявиха, че няма какво повече да кажат за смъртта на актьора Чочо Попойорданов, който постъпи при тях в събота следобед с тежка травма и почина сутринта на Великден.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови