Пациенти дариха на НЗОК 28 принтера, от Касата отказаха да ги вземат

Вероника Шербанова 27 септември 2013 в 15:50 6117 4

Румяна Тодорова. Снимка: БГНЕС, архив
Румяна Тодорова. Снимка: БГНЕС, архив

Пациентски организации дариха на Здравната каса 28 принтера на обща стойност 4000 лева. Принтерите са предназначени за районните здравни каси, след като пациенти от цялата страна се оплакаха, че протоколите им се бавят заради липсата на принтери.

Ръководителите на районните здравни каси са реагирали положително на предложението на пациентските организации, разказа пред Дарик председателят на федерация „Български пациентски форум“ Иван Димитров.

От Здравната каса обаче отказаха да вземат принтерите, тъй като противоречи на добрите нрави.

Това е гавра с дарители, категоричен е Димитров, като уточни, че вече са получили съгласието на районните здравни каси.

Бяхме на събрание на пациентската организация, на която присъстваха и шефовете на районните каси. На срещата им казахме, че имаме сигнали за забавяне на протоколи заради липсата на принтери и предложихме да съберем пари и да купим устройствата. Всички казаха, че идеята е много добра, но обясниха, че като районни каси не могат да приемат дарения, а те трябва да бъдат предадени в НЗОК.

От срещата през лятото пациентските организации не получили никакво известие от Здравната каса. Днес обаче, при предаването на принтерите, им било дадено писмо от името на управителя на Касата Румяна Тодорова, в което тя обяснява, че не могат да се правят дарения по устни договорки и такова дарение е противно на добрите нрави.

Можеше през това време чисто човешки да ни кажат, че трябва да пуснем официално писмо с искане и становище, каквото сега искат от нас. Това е гавра с всички нас, подчерта Димитров.

Парите за тези принтери са събирани от хора, които искат наистина да дадат нещо от себе си, за да може нещата да вървят добре. С това писмо ни казват, че сме неморални и едва ли не престъпници, защото искаме да направим дарение на Здравната каса в нейния колапс, посочи Иван Димитров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!