Пациенти дариха на НЗОК 28 принтера, от Касата отказаха да ги вземат

Последна промяна на 27 септември 2013 в 15:50 5609 4

Румяна Тодорова. Снимка: БГНЕС, архив
Румяна Тодорова. Снимка: БГНЕС, архив

Пациентски организации дариха на Здравната каса 28 принтера на обща стойност 4000 лева. Принтерите са предназначени за районните здравни каси, след като пациенти от цялата страна се оплакаха, че протоколите им се бавят заради липсата на принтери.

Ръководителите на районните здравни каси са реагирали положително на предложението на пациентските организации, разказа пред Дарик председателят на федерация „Български пациентски форум“ Иван Димитров.

От Здравната каса обаче отказаха да вземат принтерите, тъй като противоречи на добрите нрави.

Това е гавра с дарители, категоричен е Димитров, като уточни, че вече са получили съгласието на районните здравни каси.

Бяхме на събрание на пациентската организация, на която присъстваха и шефовете на районните каси. На срещата им казахме, че имаме сигнали за забавяне на протоколи заради липсата на принтери и предложихме да съберем пари и да купим устройствата. Всички казаха, че идеята е много добра, но обясниха, че като районни каси не могат да приемат дарения, а те трябва да бъдат предадени в НЗОК.

От срещата през лятото пациентските организации не получили никакво известие от Здравната каса. Днес обаче, при предаването на принтерите, им било дадено писмо от името на управителя на Касата Румяна Тодорова, в което тя обяснява, че не могат да се правят дарения по устни договорки и такова дарение е противно на добрите нрави.

Можеше през това време чисто човешки да ни кажат, че трябва да пуснем официално писмо с искане и становище, каквото сега искат от нас. Това е гавра с всички нас, подчерта Димитров.

Парите за тези принтери са събирани от хора, които искат наистина да дадат нещо от себе си, за да може нещата да вървят добре. С това писмо ни казват, че сме неморални и едва ли не престъпници, защото искаме да направим дарение на Здравната каса в нейния колапс, посочи Иван Димитров.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.09 2013 в 17:36

В момента има обществена поръчка за консумативи(тонери) "оригинални" .
От там се печели в повече от колкото от принтер. Маржа е в пъти.
Няма да им развалят далаверата с някакви дарове

27.09 2013 в 16:30

Ами като имат толкова пари за принтери тез пациентски организации, що ни тревожат нас от Касата?
Да си печатат сами протоколите, а-а-а-аааа!
И да си се лекуват сами, от де на къде ние да ги лекуваме?
На нас задачата ни е да усвояваме парични средства, не да ги харчим! Айде де!

27.09 2013 в 16:24

по 3000 бяха ве, кво е това пораженско 800!?

27.09 2013 в 16:03

Ами много ясно - тези принтери трябва да се доставят с обществена поръчка, и вместо по 200 лв да станат по 800, без включен тонер... това сме го играли многократно.