Първанов се прицели в Безуханова с новия си "неполитически" проект

Елица Мартинова 22 септември 2013 в 11:30 4212 9

Георги Първанов, Снимка: Сергей Антонов
Георги Първанов, Снимка: Сергей Антонов

Георги Първанов обяви началото на нов, "неполитически" проект, който почти 1:1 дублира идеята на "България може" на Саша Безуханова.

Днес на организиран от държавния глава в периода 2002-2012 г. политически форум под мотото "Български дебати: За национален успех" той обяви, че с нов проект цели да привлече лидери и експерти, които да се противопоставят на "разложението в политическите партии". Проектът щял да е "мрежа от дискусионни клубове", които да формулират идеи и да ги реализират в политическото пространство. Досега Първанов не е давал знак, че въпросните клубове ще се трансформират в политическа партия.

Проектът на Безуханова, обявен през юли 2013 г., също няма да се превърне в партия. "България може" е платформа за дебат за дискутиране на идеи за това какви са алтернативите за развитие на България в контекста на протестите, които вчера "навършиха" 100 дни. Целта е безспорни експерти в различни области да формулират решения в ключови за развитието на страната ни сфери.

"Протестите изиграха такава катализираща роля. Считам, че България се изправя пред един цивилизационен избор днес", заяви Безуханова при анонсирането на проекта.

Поканените в движението са всички, които споделят „ценностите за прозрачност“ и са обединени от разбирането, че „демократичният път на България е този, който искаме да поддържаме“.

Социалистическият проект конкуренция на "България може" на Първанов щял да бъде напълно завършен до края на годината. Амбицията на експрезидента е до края на 2013 г. да има плътна мрежа от дискусионни клубове, които да формулират идеи и да ги реализират на практика в политическото пространство.

Проектът му щял да даде алтернатива на политическите партии, привличайки утвърдени специалисти и лидери, стана ясно на форума днес.

"Силните експерти избягаха от политиката, избягаха от партиите. Ако искаме да ги ангажираме с управлението, трябва да намерим подходящата форма, каквато, смятам, ще бъдат дискусионните клубове", заяви Първанов.

На организираната от него дискусия присъстваха социологът Живко Георгиев, бившият вътрешен министър Румен Петков, кметът на Перник Росица Янакиева, социалистката Татяна Дончева,  бившият шеф на НСО ген. Румен Миланов. Въпреки търканията между Първанов и партийното ръководство на БСП, на форума присъстваха и четирима депутати от "Коалиция за България" - Таско Ерменков, Страхил Ангелов, Георги Кадиев и Кирил Добрев. Ерменков заяви, че в залата няма повече червени депутати, защото в левицата цари не страх, а скептицизъм.

"България страда от липса на лидерство, което някои партии се опитват да прикрият с "вождизъм", заяви Първанов. Основният проблем в политиката бил "загниването на сегашните български партии". Вместо да мислят за развитие и напредък, политическите формации са си намерили "други прийоми за печелене на избори", допълни той. Политиците нямали и цялостна визия за бъдещето на държавата. Политическият диалог, по думите му, бил сведен до махленски свади, каза Първанов.

"Ето пример при дебата за евросредствата. При обсъжданията единият каза, че другият е проспал дебата за евросредствата, оня пък му отговори, че няма думата, защото е най-ленивият политик. Много ниско ниво, обидно за нацията", каза Първанов, визирайки репликите, които миналата седмица лидерите на ГЕРБ и БСП - Бойко Борисов и Сергей Станишев, си размениха в пленарна зала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!