Саша Безуханова прави гражданска платформа без политически амбиции

OFFNews 11 юли 2013 в 14:18 4312 7

Саша Безуханова създава гражданска платформа за дебат, но без амбиции да прерасне в партия.

Създаването на "България може" беше анонсирано от Безуханова пред БНР като платформа за дискутиране на идеи за това какви са алтернативите за развитие на България в контекста на протестите. Безуханова, която е директор направление „Публична администрация” за "Развиващи се пазари"развитието на компанията "Хюлет Пакард", заяви, че няма амбиции движението да прерасне в политически проект. Тя обясни, че става въпрос за платформа за дискутиране на идеи за това какви са алтернативите за развитие на България в контекста на протестите.

"Протестите, които през последния месец събраха много хора заедно и окуражиха мисленето по отношение на изборите, които трябва да направим, изиграха такава катализираща роля. Считам, че България се изправя пред един цивилизационен избор днес“, коментира Безуханова. Тя обясни, че в движението са поканени всички, които споделят „ценностите за прозрачност“ и са обединени от разбирането, че „демократичният път на България е този, който искаме да поддържаме“.

Безуханова е категорична, че не става въпрос за политически проект. Тя отрече зад „България може“ да стоят личности като банкерката Цветелина Бориславова, бизнесмена Иво Прокопиев, еврокомисаря Кристалина Георгиева или президента Росен Плевнелиев. „Няма никой от тези хора, които са уведомени за тази идея или да са я поощрили“, коментира Безуханова.

Според нея настоящото правителство не разполага с необходимото ниво на доверие, което би му позволило да провежда системна и дългосрочна политика. Личното й мнение е, че това правителство още с първите си действия и с лансираните кандидатури няма възможност да изпълни тази дългосрочна програма, за която е избрано. Според нея модерното управление включва широко обществено участие, което може да осигури легитимен управленски формат.

При съставянето на служебното правителство името на Безуханова беше спрягано за служебен премиер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови