Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Отварят подземен археологически музей в базиликата "Света София" (снимки)

Вероника Шербанова 05 ноември 2012 в 12:48 6190 2

Снимка Сергей Антонов
Снимка Сергей Антонов

Археологическите разкопки под базиликата "Света София" ще се превърнат в подземен музей. Това заяви пред OFFNews главният архитект на проекта за разкопките Васил Китов. 

Почти изцяло са завършени строително-ремонтните работи на археологическите разкопки под базиликата "Света София" в столицата, обясни арх. Китов. По думите му предстои за подземния музей да бъде избрана тема. Един от най-обсъжданите варианти е той да стане Музей на християнизирането. 

Археологическите разкопки под базиликата „Света София“ са на няколко нива. Археолозите са открили останки от четири църкви. Открити са и 54 гробници, повечето от които семейни. Всички те са анонимни и семейни.

Първият храм на това място е от втората четвърт на IV век. В продължение на 550 години различни катаклизми разрушават храма и към него е построен втори. През следващите векове на това място се издигат още три църкви, обясни Китов. 

В продължение на около 250 години – от края на XV до началото на XVIII век, храмът е бил джамия, допълни той.

В началото на XX век сградата отново е реконструирана като църква и оттогава досега е действащ християнски храм.

В подземния музей ще бъдат изложени намерените при разкопките предмети, както и експонати от други музеи в зависимост от тематиката, която ще бъде избрана, каза още арх. Васил Китов.

В музея под базиликата "Света София" ще има и мултимедия, посочи Китов. Ще бъде прожектиран филм с тематика близка до темата на музея, уточни той. 

Архитектурните разкопки продължават. По думите на Китов са разкрити още 6 гробници, които в момента се консервират. Предстои те да бъдат свързани с разкопките под храма. 

След това ще започнат и нови разкопки на изток в посока храм-паметник "Александър Невски", допълни арх. Китов. 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!