Божидар Димитров: Църкви, манастири и вампири водят туристи

Вероника Шербанова 03 август 2012 в 13:34 2682 1

Божидар Димитров. Снимка: БГНЕС
Божидар Димитров. Снимка: БГНЕС

Вампирите са най-новата надежда на българското правителство за привличане на повече туристи по морето, според директора на Националния исторически музей Божидар Димитров. 

"Видя се, че откритията там: църкви, манастири, вампири, мощи на Св. Йоан Предтеча и т. н., водят туристи, затова правителството реши да инвестира в разкопки по цялото Южно Черноморие от Поморие до Синеморец", обясни директорът на НИМ пред TV7.

"И кръчмите, и църквите, и разкопките в Созопол са пълни", продължи Димитров. За него Черноморието вече било археологическа перла, а Созопол - една от най-желаните туристически дестинации.

"По изчисления на Министерския съвет за вампира, където не платихме нито стотинка за реклама нито на Моника Йосифова, нито на никой, в момента има над 600 публикации в големи западни издания и туристическите агенции го слагат на първо или на второ място, от Чикаго до Париж агенциите, и идват групи специално за вампира", каза Божидар Димитров. 

По думите на Димитров откритите мощи на св. Йоан Предтеча и вампира, които са един до друг в Созопол, носят повече приходи, отколкото един средно голям завод.

"Ако застанете с камерата за два часа, ще маркирате многобройни групи туристи, някои от които идващи само за това, които стоят търпеливо на опашка, за да се поклонят пред мощите или да видят от любопитство вампира. Пълно е и на двете места". 

След успеха на разкопките в Созопол започват разкопки на още 10 обекта по Южното Черноморие. 

Според Димитров засега археологическата перла е крепостта Акра,  която се намира на нос Акин близо до Черноморец. 

"Той е нещо като българския Помпей в миниатюр, защото Помпей е много по-голям. Градът е запечатан като Помпей. На това място е имало военно поделение, благодарение на което е останал незасегнат", обясни той. 

По повод разпространявания в социалните мрежи колаж, на който Божидар Димитров е застанал до скелет на русалка, той каза, че предстои търсенето на кентаври, циклопи и други подобни митични същества. 

За всички, които са се развълнували от новината за откритият скелет на вампир, професорът уточни, че всъщност става въпрос не за вампир, а за човек, за когото се е смятало, че може да стане вампир.

"Няма дълги зъби кътни тука. Те по принцип дългите зъби кътните са холивудска измислица. Нормалните вампири в българската национална митология, защото харесва ни или не ни харесва, те идват от българска национална митология, нямат такива", обясни директорът на НИМ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!