Отцепници от ГЕРБ правят нова партия. Борисов: Желая им успех

Вероника Шербанова 07 юли 2013 в 16:40 11968 21

Бойко Борисов и Цветан Цветанов на Националната конференция на ГЕРБ. Снимка: ГЕРБ
TOOLIGHT

ГЕРБ вече няма нищо общо с ценностите от създаването си. Стигна се до там човек с повдигнати обвинения за сериозни престъпления да продължава да е зам.-председател на партията.

Това заявиха в декларация членове на ГЕРБ, като обявиха, че напускат партията, за да създадат нов политически проект.

Декларацията са подписали Емил Димитров, Иван Петров, Павел Димитров, Недялко Недялков и Константин Хаджиев.

Към тях обаче са се присъединили членове на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, областни и общински координатори на партията, както и депутати от настоящото и предишното Народно събрание.

През последните години партия ГЕРБ беше овладяна от хора, непритежаващи съвкупността от морални, политически и професионални качества, изисквани и очаквани от обществото. Вследствие на това каузата ГЕРБ беше компрометирана, става ясно още от писмото.

По думите на отцепниците от ГЕРБ принципите за прозрачно и открито управление, както и за морал в политиката са погазени и подменени с преследване на частни интереси. Партията беше използвана като ракета-носител за заемане на постове и облагодетелстване от властта, обясняват те.

Има голяма разлика между ценностите, заложени при създаването на ГЕРБ, и днешното състояние на партията. Днес тя отблъсква с арогантност и неадекватно поведение, с ширеща се посредственост и липса на демократиочност, допълват отцепниците.

Предстои поетапно напускане на членове на ГЕРБ, обяви малко след изпращането на декларацията Емил Димитров пред агенция „Фокус“.

Една от причините за напускането на партията е точно неспазеното в срок обещание на Бойко Борисов да освободи от ръководни постове Цветан Цветанов и Искра Фидосова, допълни Димитров.

Няма как Цветанов да продължи да ръководи партийни структури, защото той е причина за всичко, което се случи в партията. Самият факт, че има две обвинения, а ръководи ГЕРБ не е добра реклама, подчерта Иван Петров. 

Борисов: Желая им успех

Пожелавам успех на новата формация. Въпреки че направих опити да намеря консенсус в партията, явно желанието да работят самостоятелно и да реализират знанията и уменията си е по-силно. Така че единственото, което мога да им пожелая, е успех, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Членуването и напускането на една партия е доброволен акт. Напомням само, че партия ГЕРБ съм я създал аз и структурите, за които говорят в декларацията, не могат да бъдат управлявани от Цветанов или някой друг, освен от мен. Не приемам някой да се чувства като крепостен селянин в партията, затова, когато човек не се чувства удовлетворен, е свободен да тръгне по нов път. На няколкото срещи, които имах с колегите, категорично заявих, че няма нещо или някой в партията или извън нея, от които да се чувствам зависим. Затова и днес не приемам да бъда изнудван през медиите с подобен род декларации. Заявил съм воля за комуникация на няколкото срещи, които проведохме с тях. Тогава заявих и своята позиция, затова и считам този техен акт за прибързан. Още веднъж им пожелавам успех, се казва още в изявлението на Бойко Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!